• Truus Oudendijk

Kettinggesprek: Jaleesa Claver gaat voor een korfbalmedaille

AALSMEER Jaleesa Claver; prachtige meid, sprankelende persoonlijkheid. Ambitieus en een harde werker. Dochter van een Surinaamse vader en Nederlandse moeder. Ze korfbalt op hoog niveau en neemt deel in het nationale Surinaamse team. De vraag van Jeffrey van Delft, die vorige week in het Kettinggesprek stond, is: Hoe groot is je verlangen om te slagen met de nationale ploeg van Suriname?

"In Suriname zijn ze heel erg trots op ons Dat verlangen is natuurlijk heel groot, maar daar moeten we nog wel het nodige voor doen. Binnenkort beginnen we met trainen. In augustus ga ik naar Zuid Afrika om mee te doen met het WK in Durban. Deelname hebben we bemachtigd door het succes dat we vorig jaar maart behaald hebben bij de Pan American Games in Cali, Colombia. Daar zijn we eerste geworden."

Hoe is dat gegaan?

"De Surinaamse Korfbal Federatie (SKF) is nog een heel jonge bond, pas opgericht in 2017 en samengesteld uit Surinamers die in Nederland wonen. Ieder van ons speelt in de Nederlandse competitie, maar allemaal hebben we Surinaamse roots. Het initiatief kwam van Gerald van Dijk, een bekende korfballer. Hij opperde het idee om een team samen te stellen van Surinaamse korfballers. Er bleken namelijk best wel veel op hoog niveau te spelen. Hij is dat gaan inventariseren en gevraagd wie er interesse had. Dat was een grote groep. Er volgde selectietrainingen, waar ik ook aan mee heb gedaan en daar is ons mooie team uit gevormd."

Maken jullie enige kans in Zuid Afrika?

"Het Nederlandse team is heel erg goed, die zijn bijna onverslaanbaar. Verder zijn Chinees Taipei, China en België geduchte tegenstanders. Wij gaan in ieder geval voor een medaille. Goud, zal te hoog gegrepen zijn, maar we hopen wel op zilver of brons. Dat zou een mooie prestatie zijn. Maar ook landen als Duitsland en Portugal komen we tegen, dus we zullen er hard voor moeten werken. We gaan er met een selectie van zestien spelers heen, want er zijn altijd reserves nodig. We gaan flink wat wedstrijden spelen. Je begint in een poule en gaat vervolgens door naar de knock-out fase."

Je werkt ook bij Jeffrey. Is dat een fulltime baan?

"Nee, ik geef maar een paar trainingen per week. Ik ben bezig met het afronden van mijn studie maatschappelijk werk en dienstverlening. Daarnaast werk ik bij Inzowijs als ambulant begeleider. Dat houdt in dat ik kinderen en jongeren begeleid met verschillende problemen, zoals autisme en ADHD. In feite heb ik drie banen, want ik werk ook nog in het hotel Holiday Inn Express in de 'housekeeping' dat was mijn studentenbaantje en dat ben ik blijven doen. Mijn week is aardig vol."

Waarom heb je gekozen voor deze opleiding?

"Met mensen werken is echt mijn ding. Ik ben makkelijk in contact leggen en kan goed met mensen praten. Vroeger op de basisschool ben ik gepest en mijn intentie was om daar iets mee te doen. In de loop van de opleiding heb ik dat idee wel een beetje laten varen, want volgens mij kon ik niet zoveel doen aan kinderen die gepest werden. Pas tegen het einde van mijn studie, toen ik mijn scriptie moest schrijven kwam dat idee weer boven. Er werd mij toen ook gevraagd naar mijn drijfveer voor deze opleiding. Tijdens mijn stages heb ik weerbaarheidstrainingen gegeven. Daar heb ik gezien dat kinderen er sterk van worden en er echt iets aan hebben. De opleiding die ik gedaan heb is heel breed, met diverse mogelijkheden. Maatschappelijk werk vond ik toch wat afstandelijk en het werk wat ik nu doe, iemand persoonlijk begeleiden en te zien groeien en sterker worden, dat vind ik echt geweldig."

Wat wil je in de toekomst graag bereiken?

"Met het Surinaamse team hoop ik natuurlijk dat we een medaille pakken en onszelf kunnen laten zien als sportland. In Suriname heerst heel veel trots dat wij zo succesvol zijn. Toen wij wonnen in Colombia ontplofte social media. Iedereen was echt heel blij met wat we bereikt hadden. Korfbal is in Suriname minimaal en het idee is om dat daar verder te ontwikkelen. We hebben onlangs een plan geschreven hoe we dat denken te gaan doen en we hopen daarbij op steun van de IKF. De KNKV heeft al aangegeven te willen helpen. Andere fondsen willen we ook aanschrijven want budget is nog wel een dingetje. Sowieso voor het WK moeten we nog geld bij elkaar zien te krijgen. We moeten zelf de ticket betalen en voor het verblijf zijn we op zoek naar sponsors."

En wat betreft je werk?

"Ik merk dat ik het werk als coach en begeleider erg goed bij mij past. Het is mooi om te ervaren dat kinderen door mijn begeleiding meer vertrouwen in zichzelf krijgen en stap voor stap vooruit gaan."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Sven Vismans. Hij beachvolleybalt op hoog niveau, maar is onlangs ook vader geworden. Ik ben heel benieuwd hoe hij dat combineert."

Truus Oudendijk