• Karin Penne, op de boot waarmee ze in juni de poeloversteek gaat begeleiden

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek Karin Penne: Werken in het zwembad wordt onderschat

"Iedere keer dat iemand een zwemdiploma haalt is een hoogtepunt", zegt Karin Penne als antwoord op de vraag van Daniel Rewijk. Hij waardeert bijzonder haar manier van lesgeven aan kinderen. Karins opleiding is Middelbare Tuinbouwschool, maar als 17 jarige gaf ze al zwemtrainingen. Haar werk bij de Waterlelie is haar lust en haar leven.

Als kind heb ik mijn zwemdiploma gehaald in de VIBA en daarna ben ik gelijk lid geworden van zwemvereniging Oceanus. Ik heb er jaren gezwommen. Dick de Kuijer, indertijd directeur van het zwembad, vroeg mij om trainingen te komen geven bij Oceanus. Dat ben ik gaan doen en ik was daar erg enthousiast over. Al gauw werd mij gevraagd of ik zin had om ook een paar uurtjes bij het zwembad te werken. Zo ben ik er in gerold. Trainingen geef ik niet meer. Toen de kinderen klein waren en mijn man een drukke baan had, werd dat teveel naast het werk in het zwembad. Ik geef nu aqua joggen en zwemles in alle gradaties: van nul tot vijfentachtig."

Komt dat nog voor, oudere mensen die niet kunnen zwemmen? "Ja, maar dan vooral buitenlandse mensen, onder andere uit Syrië en India. Dat is ook wel een uitdaging. Volwassenen denken namelijk teveel na.De eerste impuls is: zwemmen dat doen we even. Maar zodra ze het water zien, realiseren ze zich: o dit is diep, ik kan er niet staan. Hoe ga ik dat doen? Als je over een beweging gaat nadenken wordt het veel moeilijker. Kinderen zijn veel simpeler die laten het over zich heenkomen. Als je ze een beetje aanmoedigt springen ze er gewoon in."

Wat doe je nog meer? "Naast zwemles coördineer ik ook het schoolzwemmen. Niet alle scholen in Aalsmeer doen nog aan schoolzwemmen. Dat is wel jammer, want het is belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen. We wonen in een waterrijk gebied en buitenlandse kinderen die hier komen gaan niet altijd op zwemles. Ouders vergeten ook dat wanneer je in bepaalde beroepen werkzaam wil zijn, je een zwemdiploma nodig hebt. Bij de brandweer of politie bijvoorbeeld. Of als je sportleraar wil worden. Gemiddeld is de leeftijd 4 of 5 jaar als ze op zwemles komen, maar nog steeds komen er kinderen van 8 of 9 jaar binnen die nog moeten leren zwemmen."

Werk je fulltime? "Op het ogenblik werk ik maar voor vijftig procent. Ik heb een zware periode achter de rug. Ik was ook mantelzorger voor mijn ouders die naast ons woonden. Mijn moeder is al dertig jaar gehandicapt en mijn vader was hartpatiënt. Daardoor belandde hij in het ziekenhuis. Terwijl hij daar lag en ik aan het werk was is mijn moeder komen te vallen. Gelukkig had ze een alarm om en is ze door hulpdiensten uit huis gehaald. Inmiddels woont ze in het Kloosterhof en mijn vader is vorig jaar overleden. Maar het was een heftige tijd die ook veel impact had op mijn leven. Ik moest even een stapje terug doen."

Welke eigenschappen zijn belangrijk om kinderen goed zwemles te geven? Sociale vaardigheden hebben; en geduld. Je moet af en toe een grap kunnen maken en kinderen uitdagen. Want door uitdaging en herhaling kun je wat leren. Tegenwoordig werken we veel met pictogrammen. We delen de kinderen in groepjes: een groep gaat iets doen wat ze kunnen, oefenen een vaardigheid met een plaatje als voorbeeld. het tweede groepje leren we iets nieuws en daar helpen we bij. Het derde groepje laten we wat spelen: springen, duiken, of iets van de bodem oprapen.

Is het heel anders dan vroeger? "Kinderen leren nu zwemmen met swimsuits. Daar moest ik inn eerste instantie ook aan wennen, maar het is zo leuk. Je kunt overal les geven waar je wil; zowel in het diepe als in het ondiepe. We gaan niet zoals vroeger gelijk van hier naar de overkant. We laten ze eerst kleine stukjes doen, want we houden ze graag onder handbereik. Maar kinderen voelen zich er heel vrij in en kunnen op deze manier goed vertrouwd raken met het water. Zo gauw ze wat verder zijn, ga je trainen en afstanden zwemmen. Dan moet je je ruimte vergroten.

Hoe ervaar je het zelf? Mensen denken vaak te makkelijk over werken in het zwembad. Je staat altijd in een temperatuur van meer dan dertig graden en om en om drie kwartier op de kant of tot je middel in het water. Dat is wel een aanslag op je lijf. En verder zie ik zowel bij aqua joggen, bij zwemles als bij schoolzwemmen een paar honderd mensen of kinderen. Er wordt wel van mij verwacht dat ik iedereen ken en ook de vorderingen bijhoud. We doen vreselijk ons best, maar soms is het wel moeilijk."

Wie nodig je uit als volgende gast?

"Jan van der Meer, hij geeft trainingen bij Oceanus en organiseert de poeloversteek deze zomer. Hoe is hij daar bij betrokken geraakt?

Truus Oudendijk