• Lio Aarsen in de jachthaven van de scouting:'Ik ben eigenlijk manusje-van-alles, maar zorg er voornamelijk voor dat de voorwaarden gecreëerd worden dat anderen hun ding kunnen doen.'

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek Lio Aarsen van scoutinggroep Tiflo

AALSMEER Lio Aarsen is voorzitter van scoutinggroep Tiflo. Officieel afgeleid van TItus Brandsma en FLOrence Nightingale. Vrij vertaald volgens Lio: Tijdelijke Investering in het Format Liefdewerk Oudpapier, want dat is het in feite ook. Cor Hermanns is benieuwd wat scouting betekent voor jongeren en hoe Lio van het oubollige imago denkt af te komen.

"Voor kinderen is het zo'n leuke speelomgeving, ze maken vriendjes en die vriendschappen zijn vaak voor het leven. Veel relaties vinden hun basis in een scoutinggroep. Scouting mag dan een wat oubollig imago hebben, wij ervaren dat absoluut niet zo. Als Tiflo zijn we altijd een beetje een buitenbeentje, zeker qua kleding. We streven de scoutinggedachte na, maar niet voor de volle honderd procent zoals ik dat bij andere scoutinggroepen zie. Wij dragen niet het traditionele scoutinguniform, maar hebben sweatshirts met de groepsnaam er op. Die hebben we ook voor het bestuur aangeschaft, zodat we herkenbaar zijn bij acties en als we in een stand staan op de braderie."

De vraag van Cor was ook, hoe houd je het springlevend?

"Haha Cor heeft zeker ook ons jaarverslag gelezen. Ik word altijd gevraagd voor een spreuk voor in het jaarverslag. Dit jaar is onze lijfspreuk: 'Gewoonten maken oud, jong blijf je met de bereidheid tot verandering'. Ieder keer verandert er wel iets. Officieel mag je pas leiding geven als je achttien bent, maar de jongeren hier lopen al mee bij de leiding vanaf hun zestiende. Vaak blijven ze tot ze ongeveer achtentwintig zijn. Op die leeftijd stappen ze meestal op omdat er andere prioriteiten zijn. Maar we hebben dus steeds jonge aanwas. Bij ons geldt denk ik de 80-20-regel: Tachtig procent leiden we zelf op en twintig procent komt van buitenaf. Dat gebeurt onder andere bij maatschappelijke stages, dan blijft er nog wel eens een hangen.

Wat doen jullie voor activiteiten?

"Hier in het honk onder de kerk, bivakkeren de jonkies, die komen nog niet op het water, behalve een keer een dagje zeilen. Met hen doen we spelletjes en binnen activiteiten. Zodra ze elf zijn komen ze bij de gidsen en de verkenners en dan gaan ze het water op. Met zestien jaar schuiven ze door naar de Wilde Vaart en dat is eigenlijk de kweekvijver voor de nieuwe leiding."

Leren jullie ze ook zeilen?

"Ja, juist. In de wintermaanden geven we al zeilinstructies. We houden puzzeltochten op de Poel en onderlinge zeil en roeiwedstrijdjes. Er is nu weer een groepje opgestaan dat het leuk vindt om met een oude schouw te varen. Normaal gebruiken we de vletten en naar die schouw taalde niemand, alhoewel we die al jaren in ons bezit hebben. Het is leuk dat een aantal jongeren die boot weer heeft opgeknapt en er nu ook een ouder is die ervaring heeft met zeilen met een schouw en's avonds instructies geeft. Volgende week is er de Kaag Cup en dan gaan ze met die schouw een wedstrijd varen."

Hoeveel leden hebben jullie?

"Bijna honderdvijftig, inclusief leiding en bestuur. En als je alleen over de kinderen praat zijn het er zo'n honderdvijfentwintig. De groep welpen en kabouters is het grootst. Als kinderen wat groter zijn maken ze ook vaak de keuze voor voetbal of tennis. Al dat soort activiteiten vindt op zaterdag plaats. Bij ons ook: welpen en kabouters komen om zaterdagochtend, gidsen en verkenners gaan zaterdagmiddag varen, de wilde vaart heeft ook vaak activiteiten op vrijdagavond."

En wie doen er allemaal mee met de Kaag Cup?

"Er gaan drie gidsenboten mee, de schouw en een of twee verkennersboten. Elke boot heeft zo'n zes deelnemers. Ons wachtschip de d'Artagnan, nu bijna geheel gerestaureerd, gaat ze dit jaar begeleiden op de heenreis."

Wat is jouw rol als voorzitter.

"Ik ben eigenlijk manusje-van-alles, maar zorg er voornamelijk voor dat de voorwaarden gecreëerd worden dat zowel de kinderen als de leiding hun ding kunnen doen. In het bestuur zijn de taken verdeeld zoals financiën, communicatie, sponsoring, beheer en leidingbegeleiding. Verder helpen andere vrijwilliggers die niet in het bestuur willen bij diverse activiteiten. Met elkaar zijn we een klein bedrijf, alleen doen we het allemaal in onze vrije tijd. Mijn opmerking: Tijdelijk Investeren in het Format Liefdewerk Oud papier, geldt natuurlijk niet alleen voor mijzelf maar ook voor al die leiding, want die staat hier toch maar iedere zaterdag, maken de voorbereidingen en draaien de kampen. Wat dat betreft zou de leiding wel wat meer waardering van de ouders mogen krijgen, want daar schort het soms wel wat aan."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Peter Kuipers. Hij kan heel boeiend vertellen over het telen planten en de bijbehorende biologische bestrijding. Maar zodra het gaat vriezen ontstaat er iets anders. Peter is initiatiefnemer van de "coolste baan Kudelstaart". Zonder Peter geen ijs. Waar komt zijn drang vandaan om natuurijs te willen maken?"

Truus Oudendijk