• Jan van der Meer. mede-organisator van de Poeloversteek

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek met Jan van der Meer, mede-organisator van de Poeloversteek

AALSMEER Jan van der Meer is een enthousiast sporter. Hij zwemt een paar keer per week en is al sinds jaar en dag lid van Oceanus, waar hij ook trainingen geeft. Momenteel is hij druk bezig met de organisatie van een uniek zwemevenement: de Poeloversteek. Karin Penne is een van de begeleiders. Zij is heel benieuwd hoe Jan er bij betrokken is geraakt.

"Even voor de duidelijkheid, ik ben niet diegene die de Poeloversteek organiseert, dat doet Frans van Heteren. Ik help mee. Het is een evenement dat jaren niet meer heeft plaatsgevonden, maar zo'n 5 jaar geleden heeft Frans dat weer nieuw leven in geblazen; sinds vorig jaar ben ik erbij betrokken. Ik zorg voor de bootjes."

En wat houdt dat in?

"Ik regel dat er voldoende boten zijn en dat de mensen geïnformeerd worden. Er zijn strikte regels hoe ze moeten varen. Er zijn vijf grote boeien waar de deelnemers naar toe zwemmen. De zwemmers passeren ze links en de schippers varen er rechts langs. En links van de zwemmers varen weer kano's. Op die manier is de route duidelijk en veilig voor de zwemmers. Vroeger hadden we per zwemmer een begeleider, maar dat is niet haalbaar meer met vijfenzeventig deelnemers. Tegenwoordig heeft het merendeel van de zwemmers een wetsuit aan, dat is al een stuk veiliger en het is verplicht om een oranje zwemboei om te doen. Dat zorgt ervoor dat je zichtbaar bent en als je kramp krijgt kun je op die boei gaan hangen."

Wat is nog meer de functie van die boten, naast begeleiden?

"Deelnemers kunnen er water halen en de schippers leveren assistentie als een zwemmer hulp nodig heeft of wil stoppen. In het laatste geval kunnen ze aan boord van een boot. Het zijn motorbootjes. Vroeger hebben we wel geroeid, maar als je een goede zwemmer hebt, roei je je helemaal te pletter. Dat is bijna niet te doen. Zeker niet als je een beetje oude roeiboot hebt en een goede zwemmer. Dan is het echt afzien."

Welke afstand wordt er gezwommen?

"Er zijn verschillende afstanden. De totale oversteek, vanaf jachthaven Kempers naar het surfeiland is zes kilometer, zwemmers steken schuin de Poel over naar het 3 kilometerpunt, waar een boei ligt. Vandaar starten de mensen die geen zes maar drie kilometer willen zwemmen. Daarnaast is er ook nog een afstand van anderhalve kilometer. In eerste instantie bedacht voor de jeugd, maar er is geen leeftijdslimiet aan. Deelnemers starten bij het surfeiland en zwemmen tot restaurant Proef en Meer en weer terug. En diegene die dat nog te ver vinden, kunnen starten tegenover Proef en Meer en zwemmen tot het surfeiland, dat is zo'n 750 meter. Op woensdag 26 juni vindt het evenement plaats. De start is om 19.00 uur, omdat de meeste mensen moeten werken. Er doen zo'n 35 mensen mee voor de 3 kilometer en 40 voor de hele afstand."

Moet je er goed voor getraind zijn?

"Dat valt wel mee. Als je een of twee keer in de week zwemt, dan red je het wel. Het frustrerende is dat je na de start op een bepaald punt de watertoren gaat zien en die komt maar niet dichterbij. Ik heb zelf een paar keer de 6 kilometer gezwommen en het is hartstikke leuk. Het is goed te doen, maar dat is wel afhankelijk van het weer. Vorig jaar was er flinke tegenwind en veel golven en dan is het wel zwaar. Er is een limiet ingesteld hoe lang mensen er over mogen doen, want op een gegeven moment moet je wel een grens trekken, anders is iedereen weg en moet er nog iemand binnenkomen. Daar zijn ze vorig jaar wel wat soepeler mee omgegaan vanwege het weer."

Wat is je affiniteit met zwemmen?

"Toen de Waterlelie open ging ben ik al begonnen met zwemmen, ik heb een tien banenkaart gekocht en les genomen in borstcrawl. Daarna ben ik lid geworden van Oceanus. Toen het tweede bad in de Waterlelie kwam, was er behoefte aan een trainer. Dat wilde ik wel doen. Ik wist er niks van, maar ik heb een cursus gevolgd en stage gelopen bij Ted Berk. Ik ben begonnen met training geven op zondagochtend aan senioren. Daarna jarenlang aan diverse leeftijdsgroepen."

En doe je dat nog steeds?

"Ik ben er een tijdje mee gestopt, omdat ik tijd wilde hebben om zelf twee keer in de week te zwemmen. Maar op een gegeven was er weer een trainer nodig en heb ik het opnieuw opgepakt. Daarbij heb ik mijzelf wel beloofd twee keer in de week te blijven zwemmen. Dat is een uitdaging en het lukt me. Op dinsdagmiddag zwem ik eerst zelf en kom ik later terug om training te geven. Op vrijdagmorgen zwem ik samen met mijn vrouw en op zaterdag geef ik weer training."

Wat voor plezier beleef je daar aan?

"Het is hartstikke leuk, als je ziet dat mensen hun techniek verbeteren en dat ze daar ook plezier aan beleven."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Cor Hermanns, hij werkt als vrijwilliger bij de Bovenlanden en ik ben heel benieuwd wat hij daar doet."

Truus Oudendijk