• Jasper Metzemaekers aan het werk als hoefsmid

    Jasper Metzemaekers

Kettinggesprek met Jasper Metzemaekers, podoloog voor paarden

Jasper Metzemaekers is van oorsprong scheepstimmerman, maar heeft de keuze gemaakt om zijn vader op te volgen als hoefsmid. Henk Kennedy had zowel vader als zoon uitgenodigd. Deze week vertelt Jasper over zijn bijzondere vak.

In mijn bus is een complete werkplaats geïnstalleerd

Mijn moeder raadde mij al aan om naast de vierjarige opleiding scheepstimmerman ook de opleiding hoefsmid te volgen. Dat bleek een goede combinatie. Qua tijd was het prima te regelen en de opleiding duurde maar twee jaar, omdat ik voor bepaalde vakken, die ik als scheepstimmerman ook volgde, vrijstelling kreeg. Ik hielp al regelmatig mijn vader maar sinds hij door rugproblemen niet meer in staat is dit vak uit te oefenen en we voor de keuze stonden: of klanten afstoten of de zaken aan mij overdragen, heb ik het bedrijf helemaal overgenomen en ben ik nu fulltime hoefsmid."

Waar ga je allemaal heen als hoefsmid? En hoe gaat het in zijn werk? "Mijn klantenkring bevindt zich in een straal van zo'n vijftien kilometer rondom Aalsmeer en Amstelveen. Voornamelijk ga ik naar pensionstallen. In mijn bus is een complete werkplaats geïnstalleerd met alle materiaal dat ik nodig heb: een bandschuurmachine, een kolomboor, een lasapparaat en een gasoven om de ijzers heet te maken. Het is een ouderwets vak, er is nooit veel veranderd aan de werkwijze, maar er is ook weinig nieuws te bedenken, het blijft gewoon handwerk. Je kunt niet zoveel met computers en elektrisch gereedschap."

Hoeveel paarden behandel je op een dag? "Dat ligt er helemaal aan wat er moet gebeuren en of ik de paarden ken. Ook wat voor karakter het paard heeft. Maar gemiddeld toch wel zo'n zes tot zeven paarden per dag. Als ik rondom vier hoefijzers moet plaatsen, dan kost dat toch wel anderhalf uur per paard. Als er speciaal beslag onder moet met bijvoorbeeld siliconen als schokdemping of ander orthopedisch beslag, gaat er veel meer tijd in zitten, dan ben ik wel twee uur met een paard bezig."

Zolen, siliconen, orthopedisch beslag, het klinkt alsof je het over steunzolen hebt "Zoiets is het ook eigenlijk, ik ben net een podoloog. Als paarden iets mankeren of een bepaalde manier van lopen hebben dan is er ook speciaal schoeisel nodig."

Hoe bepaal je dat? Bepaal jij dat trouwens? "Als een klant komt met een bepaald probleem, dan ga ik kijken hoe het paard loopt en bedenk ik wat ik kan proberen om de klacht te verhelpen. Het kan ook zijn dat de dierenarts advies geeft, het paard gaat dan naar de kliniek, wordt verdoofd, er worden foto's gemaakt zodat je kunt zien wat het probleem is en of het paard beslag met schokdemping nodig heeft. Dat kunt je vergelijken met sportschoenen met ingebouwde luchtkamers, voor goede vering. Net als bij een mens de nagels, groeien bij een paard zijn hoeven ook door, maar door slijtage kan de ene kant sneller gaan dan de andere en dan komt de voet scheef te staan. Als een paard alleen maar op zachte bodem loopt, hoef je de hoeven alleen maar te bekappen (nagels knippen) zodat de voeten niet te lang worden. En bij het merendeel van de paarden is dat ook zo. Bij te lang doorgegroeide hoeven komen pezen en gewrichten allemaal in een verkeerde hoek te staan waardoor ze blessures kunnen oplopen."

Er zijn ook paarden die een specifieke behandeling nodig hebben? "Zeker. Er zijn ook paarden die veel op een harde ondergrond lopen. Dat gebeurt al bij in- een uitstappen op de harde bodem voordat zij aan de training op zachte bodem begonnen zijn. Ook bij bijvoorbeeld Endurance, dat zijn lange afstandsritten waarbij het paard 40- 50 of 100 kilometer per dag loopt en dan ook nog op heel verschillend terrein: van zandgrond tot rotsbodem. Je moet dan beslag maken dat overal tegen kan. Bij het mennen komen paarden veel op asfalt, en datzelfde geldt voor paarden die voor een koets lopen. Het is allemaal hard werken voor een paard. Om te voorkomen dat de voeten te snel slijten moet er bescherming op gezet worden. Ook bij sneeuw en ijs zijn er speciale hoefijzers nodig, zodat het paard meer grip heeft en er geen sneeuw onder de hoeven blijft zitten."

Hoe vindt het paard het zelf om zo'n behandeling te ondergaan? "De meesten zijn het gewend en gedragen zich keurig, maar soms zit er wel eens een lastig paard bij, die het altijd spannend blijft vinden. Ik benader ze allemaal op een andere manier. Ik leid ze af met voer of ik zet er een paard naast ter geruststelling, maar soms moet de dierenarts komen om ze verdoven zodat ze wat rustiger zijn. Het belangrijkste is dat je zelf rustig blijft. Je moet niet geïrriteerd raken omdat een paard vervelend is, dat werkt averechts."

Je moet eigenlijk een soort paardenfluisteraar zijn? Precies, dat is het mooiste.

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? Vincent Demming. Waarom is hij een bedrijf in heftafels begonnen?