• Jeffrey van Delft: Mensen komen vaak met het excuus: 'ik ben lui.' Maar Je bent niet lui, je doet lui.

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek: personal trainer Jeffrey van Delft

AALSMEER Jeffrey van Delft is personal trainer en lifestyle coach en heeft een studio in hetzelfde pand als waar Mandy's kapsalon gevestigd is. Hij komt regelmatig bij haar om 'zijn haar te laten doen'. Mandy vraagt zich af, waarom hij zijn haar niet laat groeien.

"Dat wordt niks. De laatste paar jaar is mijn haar een stuk dunner geworden. Dat vind ik niet zo mooi, dus laat ik het Mandy altijd millimeteren. Dat staat een stuk beter."

Hoe verhouden zich lifestyle coach en personal trainer tot elkaar?

"Tussen die twee is een samenhang. Personal trainer gaat puur om het bewegen, maar mensen komen hier met een bepaald doel. Afvallen, fitter en sterker worden of een betere conditie opbouwen. Dat is onlosmakelijk verbonden met coaching en voeding. Naast het fit willen worden kunnen er tal van dingen meespelen, zoal stress, stoppen met roken, problemen met een partner of problemen op je werk. Wij proberen die dingen om te draaien van reactief naar proactief om te zorgen voor een verbetering van je levensstijl."

Maar lichamelijk fit is toch wel iets anders dan mentaal fit?

"Dat heeft juist heel erg met elkaar te maken. Ieder mens heeft diverse doelen, maar als ze alleen hier komen om te bewegen, weet ik hun doel niet. Voor mij is het belangrijk om te weten hoe de thuissituatie is. Is er stress thuis? of op het werk? Dat werkt allemaal mee. Als je wasmand vol zit, ga je je doel niet halen. Die mand moet leeg. Dingen waar je tegenop ziet zal je toch moeten doen, want het is belangrijk om ergens een streep onder te zetten en je leven weer op te pakken."

Komen hier ook mensen om gewoon alleen lekker te trainen?

"Die komen hier ook. Ik heb twee petten op. De ene is Jeff's sport en de ander personal fitness Nederland. Bij de eerste kom je voor een leuke groepsles, bij de tweede gaat het om je kwaliteit van leven te verbeteren. Die mensen krijgen een werkboek en gaan ook thuis aan de slag met hoe je succesvol kunt veranderen. Ze krijgen allerlei informatie over bewegen, voeding en welke invloed dat op je lichaam en je brein heeft. Het is een vicieuze cirkel, die een positieve spiraal vormt. Als je mind fris is, ben je vrolijk en je kunt niet meer dan een gelukkig mens zijn."

Is dat niet meer het werk van een psychiater of psycholoog?

"We willen mensen juist niet naar een psycholoog of dokter hebben. Mensen krijgen een maagverkleining terwijl ze nog nooit iets aan sport hebben gedaan. Het gaat erom mentaal een knop om te zetten als je overgewicht hebt. Mensen komen vaak met het excuus: 'ik ben lui.' Maar Je bent niet lui, je doet lui. Dat is een verschil. Of 'Ik ben een Bourgondiër'. Nee, je bent geen Bourgondiër, je eet gewoon teveel. Ze noemen mij vaak streng, maar ik ben gewoon eerlijk? Bij het intakegesprek neem ik een heleboel bezwaren al weg, wamt mensen hebben zoveel smoesjes. Dat geldt ook voor stress situaties op je werk of in je relatie. Veel mensen gaan uit van 'Wat als?' of 'En dan?'. Maar waar ben je bang voor? Ga dat gesprek aan met je partner of je baas. En durf je dat uiteindelijk toch niet, dan is het verlangen om te verbeteren niet groot genoeg. Ga iets anders zoeken of accepteer de situatie zoals hij is, laat het los en geniet van andere dingen."

Waarom ben je dit gaan doen?

"Voorheen was ik buurt sportcoach en startte ik projecten voor kinderen en jongeren in de wijk en bij sportverenigingen. Ik ben ook altijd voetbalcoach geweest en dat doe ik nog steeds. Maar ik was toe aan een andere uitdaging. Ik ben begonnen met bootcamps en kickbokslessen, toen die groepen steeds groter werden merkte ik dat er meer nodig was dan alleen bewegen en ben ik mij in bepaalde concepten gaan verdiepen. Omdat het niet langer beviel om boekhouding en voorbereidingen aan de eettafel te doen, ben ik op zoek gegaan naar een kantoorruimte en kwam dit op mijn pad en heb ik deze studio ingericht."

Heb je nog een toekomstplannen?

"Zeker, je moet altijd plannen en nieuwe ideeën hebben. Mijn eerste doel is om een x aantal leden te hebben. Wanneer ik dat bereikt heb ga ik kijken of ik kan uitbreiden, zodat ik meer groepslessen kan organiseren. Op den duur zou ik nog graag een crossfitbox willen openen."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Jaleesa Claver, zij is een van de trainers in mijn studio en speelt op hoog niveau in het Surinaamse korfbalteam. Hoe groot is haar verlangen om te slagen met de nationale ploeg van Suriname?"

Truus Oudendijk