• Broers Chaoukat voor de barbershop. Links Brahim, rechts Choekie

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek: tondeuse in plaats van potlood en pen

AALSMEER Chahid Chaoukat is zijn officiële naam, maar hij is beter bekend als Choekie van de gelijknamige barbershop in de Ophelialaan. Geboren in Marokko en getogen in Nederland. Al negen jaar heeft hij een succesvolle kapperszaak, waar ook 'broertje' Brahim werkt. Danny van Duinen van de Jonge Heertjes is een van zijn klanten en benieuwd waarom hij voor dit vak heeft gekozen.

"Dat is een lang verhaal. Brahim en ik komen uit Kudelstaart en daar is het een beetje begonnen. Een uit de hand gelopen hobby, zeg maar. Toen wij wat jonger waren knipte ik gewoon mijn vriendjes bij mijn ouders thuis in de schuur. Dat was onze hangplek. We moesten toch iets anders doen dan alleen maar hangen. Zelf ging ik altijd naar Amsterdam om mijn haar te laten knippen, want wat ik wilde, dat konden ze hier niet. Op een gegeven moment dacht ik: ik kan het zelf ook wel. Het begon met één jongetje, toen twee, toen drie. Het ging eigenlijk steeds beter."

Maar dat is wel iets anders dan er je vak van maken?

"Ik studeerde media en entertainmentmanagement aan de Hogeschool in Diemen, toen een vriend van mij een kapsalon begon in Alphen aan de Rijn. Hij wist dat ik de jongens thuis in de schuur knipten en vroeg: waarom kom je niet bij mij werken? Als bijbaantje. Dat heb ik gedaan. In de weekenden werkte ik daar, door de week ging ik naar school en in de avonden knipten ik mijn vriendjes. Toen ik in de vierde zat kwam ik deze plek tegen, waar in die tijd een groenteman in zat. In juni 2010 heb ik het overgenomen."

Dat is al een hele tijd terug, volgens mij is het tamelijk onbekend dat hier een kapsalon zit.

"Dat klopt, we hebben nog nooit reclame gemaakt, maar in die negen jaar wel een uitgebreide klantenkring opgebouwd. We zitten altijd vol. De meeste klanten komen niet uit Aalsmeer maar uit de regio, onder andere uit Amsterdam en Hoofddorp."

Maar je hebt dat knippen toch ooit ergens geleerd?

"Ja, gewoon in de praktijk. Ik ben nooit naar een kappersschool geweest."

En hoe is dat met Brahim?

"Bij Brahim is het anders, hij was vroeger een beetje een raddraaier. Maakte nooit zijn huiswerk. Als hij uit school kwam zei mijn moeder: je gaat maar naar je broer, ga daar je huiswerk maar maken. Als hij daarmee klaar was liet ik hem wat opruimen of aanvegen, maar wat ik niet wist, was dat hij in die tussentijd ook al zijn vriendjes aan het knippen was. Dus hij was al aardig ervaren. De rest heeft hij hier geleerd. Brahim studeert nog: marketing en sales, maar werkt ondertussen al vier jaar hier bij mij."

En jij hebt nooit je studie afgemaakt?

"Nee, helaas niet en daar heb ik nu wel spijt van. Ik heb nog wel gekeken of het zin had om terug te gaan naar school, maar het was in die tussentijd zo veranderd en ik moest zoveel dingen weer helemaal opnieuw doen, dat had geen zin."

Wat is je specialiteit?

"Black hair, en dat kan niet iedereen. Bij Europees haar kan de kleur wel zwart zijn, maar is het haar steil. Ik heb het over kroeshaar en dat is precisiewerk, je moet het zo scheren dat het ook weer mooi terug groeit. Net als een tatoeëerder kleur ik een hoofd als het ware in. Het is echt een ambacht."

Ik zie dat je er patronen in aan kunt brengen. Vragen mensen daar naar?

"Jazeker, Ik heb een klant, een Nederlandse vrouw, dus niet met black hair. Ze heeft een chemokuur gehad en haar haar begint nu weer te groeien. Ze vroeg of ik er een figuurtje in kon maken om het wat op te vrolijken. Ze komt binnenkort en dan maak ik er iets heel moois van. Misschien wel een bloempatroon of zo."

En hoe doe je dat? Met een sjabloon?

"Nee, nee, nee, alles uit de losse pols."

Maar hoe oefen je dat? Heeft iemand zijn hoofd beschikbaar gesteld?

"Dat is in het verleden sowieso gebeurd. Maar je moet wel een beetje creatief zijn en kunnen tekenen. In feite ruil je potlood of pen in voor een tondeuse en een scheermesje."

Heb je nog toekomstplannen.

"Mijn broertje is nu een beetje uitgeleerd, die kan wel zelfstandig werken. Er is nog een jongen die hier stage loopt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we hier straks met zijn drieën staan. Maar het is echt mijn droom om er ook nog een lunchroom naast te hebben, dat mensen hier een broodje kunnen eten en een kopje koffie drinken."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Robin Boers. Ze is de vrouw van een van onze klanten en heeft een nagelstudio: 'touch of beauty' Ze is nu hoogzwanger en ik ben benieuwd wat haar toekomstplannen zijn."

Truus Oudendijk