• Victor Dempe

    eigen foto

Kettinggesprek Vincent Demper, een man met veel interesse in techniek

Vincent Demper is een ambitieuze jonge ondernemer, hij hoort bij de vriendengroep van Jasper Metzemaekers, die vorige week zijn verhaal in deze rubriek vertelde. Jasper is benieuwd waarom Vincent voor schaarheftafels heeft gekozen, terwijl hij is opgegroeid op de tennisbaan.

Tot nu toe heb ik de goede keuzes gemaakt

Ik ben dan weliswaar opgegroeid in de tennishal van mijn ouders, maar zelf heb ik niet zoveel met tennis, techniek sprak mij veel meer aan. Ik ben daarom een studie in die richting gaan volgen en gaan werken bij een bedrijf in schaarheftafels. Een machine die veel in industriële fabrieken wordt gebruikt, onder andere om de hoogteverschillen in het productieproces op te lossen. Een andere veelgebruikte toepassing is om medewerkers in staat te stellen ergonomisch verantwoord te kunnen werken. Een mooi voorbeeld van schaarheftafels die fungeren als liften, zijn autoliften die auto's naar de eerste verdieping van een showroom brengen."

Techniek had je interesse, maar waarom specifiek de keuze gemaakt voor dit product?

"Ik heb gesolliciteerd bij een bedrijf in schaarheftafels dat een vacature had openstaan, zo ben ik erin gerold. Ik heb daar vier jaar en vier maanden gewerkt, maar het was mijn doel om zelf een bedrijf op te starten of over te nemen. Opstarten in deze branche is echter vrij lastig, omdat de kaarten eigenlijk al zijn geschud. Toen er een bedrijf te koop kwam, heb ik die stap gezet. Zo is het begonnen. Oorspronkelijk was het een groot bedrijf dat vlak na de oorlog is opgericht, maar door mismanagement zo goed als helemaal ten onder is gegaan. Toen het weer enigszins opgebouwd was, heb ik het kunnen kopen."

En hoe heeft zich dat verder ontwikkeld?

"Het punt was, dat we geen goede dealer hadden voor onze producten en als je niet goed kunt inkopen, kom je in de problemen. Een van de grootste fabrieken in Europa is Edmolift in Zweden. Zij zijn echt gespecialiseerd in schaarheftafels, ze maken niets anders, en hebben het productieproces zeer goed onder de knie. Met hen ben ik gaan praten en we zijn een samenwerking aangegaan, zodat we altijd verzekerd zijn van een goede inkoop. Maar om het totale dealerschap te verwerven hebben we de bestaande Edmolift dealer in Nederland moeten overnemen. Dit is anderhalf jaar geleden gebeurd."

Wat voor soort klanten heb je?

"Dat varieert van Wehkamp en Coolblue tot Heineken en Volvo. In grote distributiecentra zie je onze producten vaak voorbij komen. Wanneer zich bij een bedrijf een probleem voordoet, zoeken we naar de juiste oplossing. We kijken hoe we het product volledig kunnen finetunen naar hun wensen. Tachtig procent van de producten die wij leveren, is niet standaard maar maatwerk. Daarin zijn wij heer en meester."

Ik neem aan dat je regelmatig naar Zweden reist?

"Ja, dat klopt. Vorig jaar heb ik heel wat keren in het vliegtuig gezeten. Hier in Aalsmeer hebben we een paar nieuwe collega's en we zijn naar de fabriek gegaan om hen voor te stellen. Begin dit jaar hebben we een vestiging geopend in Frankrijk om ook daar voet aan de grond te krijgen. Edmolift had nog geen dochteronderneming in Frankrijk, dus was dat voor ons een uitgelezen kans. Met de Franse collega's moet ik binnenkort naar Zweden toe om ze wegwijs te maken en kennis te laten maken met ons product en ook met de Zweedse collega's."

Wat zijn je toekomstplannen.

"Het bedrijf verder uitbouwen. We willen nog beter worden in wat we doen en meer klanten bereiken. We hebben een goed product en onze condities zijn uitstekend. We zijn bijvoorbeeld nummer een qua levertijd. We zien onze bestaande klanten vaak terugkomen."

Wat maakt je vak leuk?

"Het is nu ruim vier jaar geleden dat ik voor mijzelf ben begonnen en wat het leuk maakt, is dat je ziet dat iets groeit. En dat wat we erin steken, er ook weer uit komt. Tot nu toe zijn de keuzes die ik heb gemaakt goed geweest."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Jasper Engel van bakkerij Vooges. Hij behoort ook tot onze vriendengroep. Ik ben benieuwd hoe het bakkersvak er over 25 jaar uit ziet."