• Truus Oudendijk

Kettinggesprek: 'We zorgen dat mensen gemotiveerd blijven'

AALSMEER Joey Willemse is een ambitieuze jonge ondernemer. Vanaf zijn vijftiende is hij al intensief aan het trainen en heeft hij diverse sporten beoefend. Hij is personal trainer en heeft sinds 2014 een studio in Aalsmeer: Elite Bodies. Samen met zijn compagnon Marc Pronk. Patty Baars is wil graag weten waarin hij zich onderscheid.

"We zijn sowieso wat persoonlijker. In onze studio hebben wij zowel beneden als boven een trainingsruimte en het allergrootste verschil met andere studio's is dat als je hier komt trainen, die ruimte voor jou gereserveerd is. Die hoef je met niemand anders te delen. En dat is bij de meeste personal trainers anders, die werken met meerdere in een sportzaal."

Volgens Patty geef je ook speciale trainingen

"Ze bedoelt ongetwijfeld Bodytec. Bij Bodytec train je met een speciaal pak aan en banden om. Die banden geven impulsen die je spieren onder spanning brengen en onderwijl doe je oefeningen."

Dat lijkt mij heel zwaar.

"Dat is het ook, een training duurt maar twintig minuten en daarin doe je een volledige body workout. Dat staat gelijk aan drie uur gym."

Wie kiest daar voor?

"Allerlei type mensen. Het is eigenlijk bedoeld voor mensen met blessures of mensen die minder mobiel zijn, dus het is ook geschikt voor ouderen. Het klinkt misschien heel eng, maar de impulsen kunnen wij per spiergroep harder of zachter zetten. Er zit ook een massagestand op en dat voelt gewoon heel prettig. Bij bijvoorbeeld het trainen van een been moet je best wel een diepe beweging maken. Doe je dat niet, dan traint een groot deel van je spier niet mee, want die hoeft niks te doen. Door die impulsen span je toch de hele spier aan ook al maak je maar een kleine beweging. Van oorsprong komt deze techniek uit de medische wereld. Als je bijvoorbeeld een knieblessure hebt en je benen zijn te slap om goed op te kunnen staan, wordt door de kracht van die impulsen de spierspanning weer terug gebracht."

Hoe ben je hier op gekomen?

"Het is best wel bekend hoor, veel topsporters maken er gebruik van en op TV is er de nodige aandacht aan besteed. Bekende Nederlanders zoals Max Verstappen en Beau van Erven Dorens doen ook aan Bodytec. Hier in de omgeving bestond het nog niet. Maar ik was erg geïnteresseerd hoe het werkte en welke ontwikkelingen er waren. Ik heb mij er een jaar lang in verdiept. Omdat je hiermee een andere doelgroep aanspreekt dan de reguliere personal training leek het mij een goede aanvulling op mijn bedrijf. Sinds twee maanden bieden wij Bodytec ook aan. Het is wel een apart bedrijf geworden: Elite Bodytec. Ik heb het samen het Marc Pronk, hij is de specialist en geeft de lessen."

Welke leeftijdcategorie is hier in geïnteresseerden?

"De jongste is denk ik achttien, dat is ook de minimumleeftijd om dit te doen, en de oudste is zeventig."

En welk publiek trek je aan voor je personal training?

"Omdat het wat prijziger is, schrijven voornamelijk ondernemers zich in, of mensen die een bepaald doel willen bereiken. Mensen die bijvoorbeeld met gezondheidsproblemen te maken hebben, of te zwaar zijn en bij wie het niet lukt om af te vallen. Die mensen komen vaak hier. We helpen ze hun doel te bereiken. En dan gaat het altijd in combinatie met voedingsadviezen want dat kun je niet los van elkaar zien."

Welke eigenschappen moet je hebben om een goede personal trainer te zijn?

"Je moet je in de ander kunnen verplaatsen, wat iemand wil en wat hij zegt dat hij wil, zijn twee verschillende dingen. En dat moet je wel weten. Het eerste wat je vertelt wordt als je aan een sportopleiding begint is: personal trainer is een vak waar je geld mee kunt verdienen, met overige sporten doe je dat niet, of veel minder. Daarom kiezen veel jongeren ervoor om personal trainer te worden. Maar ze weten helemaal niet wat het inhoudt om heel te diep te moeten gaan voor een training, dat hebben ze zelf nog nooit ervaren. Ik heb vanaf mijn vijftiende heel veel getraind, ik heb wedstrijden in bodybuilding gedaan, ik heb op hoog niveau gevoetbald en geworsteld. Ik weet wat het betekent om flink af te moeten zien. Dat inlevingsvermogen heb je nodig om een klant op een goede manier een trainingstraject te laten volgen en daarbij zorgen dat je iemand niet teveel afmat, het gaat er om dat hij of zij het leuk blijft vinden, want dan alleen lukt het om je doel te bereiken."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "De barbier in het dorp. Hij is geen kapper, maar echt een barbier. Wat is het verschil? En waarom heeft hij hier voor gekozen?"

Truus Oudendijk