• pr

Kijk, ruik, proef

'Misschien moeten we een briefje neerleggen' zegt Manlief. 'Voor als het misgaat bedoel je?' En we morgen dood achter de voordeur liggen?' 'Precies, dan weten ze waar het door komt'.

Truus Oudendijk

Ik heb net een mootje zalm op onze borden gelegd. Het zijn mooi stukjes, gemarineerd in groene kruiden en op de huid gebakken in mijn gloednieuwe, zorgvuldig van zegeltjes opgespaarde koekenpan, die met een volle spaarkaart nog steeds 20 euro kostte, dus het moet een verdraaid goede pan zijn. Dat blijkt, want de zalm is prachtig gelukt. Het probleem is echter dat op de verpakking 3 februari staat. En het is vandaag de 12e. Negen dagen over datum. Dat pakje zalm was nog van mijn dochter. Gekocht in Spanje, niet aan toegekomen, meegenomen naar Nederland en bij mij in de koelkast gedeponeerd. Dochter zit inmiddels al weer hoog en breed in Zweden, maar die zalm lag er nog. Ik heb het opengemaakt, zorgvuldig bekeken, ook zorgvuldig geroken en kwam tot de conclusie: die zalm is prima.

Ik heb niet zoveel met die hysterie van houdbaarheidsdatums. Zoveel mensen denken serieus dat zodra een product maar een dag over de datum is, je er geen hap of slok meer van kunt nemen. 'Slimste mens' Angela de Jong beweerde serieus dat zodra ze iets in haar koelkast vindt dat twee dagen voor de houdbaarheidsdatum is, ze het product weggooit. 'Dan hoef ik het al niet meer'. Het is van een ongelooflijke, verwende domheid.

Als ik naar Zweden een foto stuur met de mededeling: 'we gaan die stokoude zalm eten, check morgen even of we er nog zijn,' krijg ik als reactie: 'Kleindochter heeft van de week een pak yoghurt gegeten dat meer dan een maand over de datum was, mankeerde ook niks aan'.

In Zweden staat op de verpakking dat de houdbaarheidsdatum maar een relatief begrip is. 'Kijk, ruik, proef' is het advies.

Onze voedselindustrie zou dat ook moeten doen. Dan gaan mensen misschien eerst nadenken voordat ze klakkeloos iets weggooien alleen maar omdat er een datum op een pak staat. Supermarkten en voedselwinkels, zijn wettelijk verplicht om producten die over de datum zijn uit het schap te halen. Maar wij als consument kunnen nog wel even nadenken. Kijk, ruik, proef, zou ik zeggen en beslis dan pas of het de vuilnisbak in moet. Wat zuiniger met ons voedsel omgaan en wat kritischer op ons wegwerpgedrag zijn, zou het milieu zeer ten goede komen. Dat helpt meer in het kader van duurzaamheid dan je verwarming een tandje lager zetten.