• de kinderkunstroute bezoekt het Stokkeland

    De Kunstploeg

Kinderkunstroute Aalsmeer een leuk spektakel

AALSMEER Klokslag 13.00 uur zaterdagmiddag verzamelden de kinderen van groep 7 en 8 van basisschool Samen Een zich op het schoolplein in het gezelschap van ouders, opa's en oma's en andere belangstellenden. Als openingsceremonie kreeg wethouder Wilma Alink het boekje overhandigd met verzamelde gedichten. Allemaal door kinderen gemaakt. In die gedichten vertellen ze over hun gevoelens bij specifieke plekken in het dorp, plekken die ze zelf uitgekozen hebben. Wethouder Alink was er bijzonder blij mee en erg trots op dit community art project, een initiatief van de Kunstploeg en tot stand gekomen onder begeleiding van leden van de Kunstploeg.

VOORLEZEN Uit de gedichtjes blijkt duidelijk de belangstelling voor kinderen voor de natuur, voor groen en water. Ook daar was de wethouder erg blij mee. "Wij hebben het als ouderen nogal verpest", zei ze. "Ik hoop dat jullie het weer een beetje goed kunnen maken." Na haar toespraakje vertrok de hele stoet richting de gekozen locaties, waar een zelfgemaakt kunstwerk te bewonderen viel en de kinderen hun gedichten voorlazen. Af en toe moest er even gewacht worden tot het vliegtuiglawaai verdween. Maar dat mocht de pret niet echt drukken.

DE EERSTE LOCATIE De route begon op het schoolplein, 'de plek waar je eindeloos rondjes kunt rennen'. Op de stenen rond de tafel waren allemaal kinderen getekend in rennende houding. Bij het magische bankje aan de Weteringsloot hing als kunstwerk een heel assortiment aan keukenbestek, schitterend in de middagzon. De optocht ging verder naar de slingerboom bij de Helling. Verschillende jongens en meisjes hadden een plant in een zak op hun rug, bomenkinderen die een ballet opvoerden in het gras.

MOOISTE PLEKJE Verder ging de stoet, naar het zorgcentrum, waar oude dames zich in het zonnetje koesterden en kinderen de verhalen vertelden die ze van hen gehoord hadden. Bij de boodschappensteiger las een meisje vanaf de boot haar gedicht voor: "Met stroopwafels in de hand zitten mijn vrienden en ik samen aan de waterkant. We komen er vaak laat, als de zon langzaam onder gaat. De steiger waar je jezelf kunt zijn, daar voel je je meestal fijn, waar je jezelf kent zoals je bent. Er zijn ook vaak oude mensen met vele wensen oude mensen vinden het vaak fijn als er andere mensen bij hen zijn. Het is het mooiste plekje van Aalsmeer, hopelijk zien we jou er een keer."

HET NATUURPARADIJS De laatste locatie was het Stokkeland, de favoriete plek van de meeste kinderen, met als kunstwerk een complete vloot op palen. En het prachtige gedicht van een Russisch meisje.

"Je kan er rennen door de bosjes, klimmen in de bomen over van alles dromen. Lopen over paden en heerlijk pootje baden, hutten bouwen en takken sjouwen. Er zijn geen regels, er zijn geen regels. Misschien wel een muis, of een paar egels en heimwee naar huis. Heimwee naar Rusland. Het is het grote bos dat ik mis, groot en leuk, maar met vrienden in Stokkeland voel ik me toch thuis."

Truus Oudendijk