• Truus Oudendijk
  • Truus Oudendijk
  • Truus Oudendijk

Koken uit de Kas

Truus Oudendijk

AALSMEER Karin van Rijn heeft een kookboek geschreven en daarmee een waar kunstwerkje afgeleverd. Een prestatie van formaat, want zowel de vormgeving, de foto's als het merendeel van de recepten komen van haar hand.

Het resultaat is prachtig en het boek staat vol heerlijk gerechten die eenvoudig te bereiden zijn en waarvan de basis lokaal gekweekte seizoen producten zijn. Alle groenten uit 'Koken uit de Kas' komen namelijk van kwekerij OostOogst. De oorspronkelijk rozenkwekerij is eigendom van Andre en Inge Zekveld en vanuit sociale betrokkenheid besloten zij een bijdrage te leveren aan de maatschappij en zijn ze in 2014 in een van de kassen groenten gaan kweken bestemd voor de Voedselbank.

BIOLOGISCHE GROENTEN 'Ik ben met hen in aanraking gekomen omdat ik op zoek was naar biologische groenten.' Vertelt Karin van Rijn. 'Ik had ergens gehoord dat OostOogst ook kweekte voor bedrijven en particulieren. De eerste kennismaking was hartverwarmend. Inge liet de koelkast aan mij zien met daarnaast een potje waar je wat geld in kon stoppen en dan naar believen een krop sla, een struik andijvie, of wat er op dat moment voor handen was uit die koelkast mee mocht nemen. Ik vond dat zo origineel. Het is echt vers vanuit de kas op je bord en dat sprak mij enorm aan.'

Gaandeweg maakte Karin ook kennis met hun Voedselbankkas ; de producten die er gekweekt worden en de vele vrijwilligers die er werken. 'Ik vond dat zo'n geweldig initiatief dat het in mijn achterhoofd is blijven hangen en ik besloot er ooit iets mee te doen.'

ORTHOMOLECULAIR GESCHOOLD Karin is orthomoleculair geschoold en mag zich orthomoleculair therapeute noemen. Deze achtergrond en haar eigen gezondheid is de reden waarom ze zich met voeding bezig houdt. Ze is altijd op zoek naar biologische producten. In de kas van OostOogst staan bekende lokale groentes als Piet Vissers en snijbiet, maar ook de wat onbekendere dingen als Palmkool (Cavolo Nero) en choggia biet.

'Ook ik wist vaak niet wat ik met die groentes aan moest' zegt Karin 'en diverse klanten kwamen regelmatig met de vraag: wat maken we hier nou van? En zo is het idee ontstaan om een leuk receptenboekje te maken.' Karin heeft de groentes meegenomen en is zelf thuis in de keuken aan de slag gegaan. 'Ik heb van alles uitgeprobeerd, maar niet alles heeft dit boek gehaald' lacht ze. Zij heeft het kookboek alleen gemaakt, maar daarbij samengewerkt met onder andere Soep Aalsmeer, de Eetlokaal en restaurant Oh!. Deze bedrijven betrekken hun groenten van OostOogst en hebben recepten voor 'Koken in de Kas' gedoneerd. Ook recepten van Inge Zekveld zelf komen in het boek voor.

'Koken uit de kas' is meer geworden dan een receptenboekje. Er staan gerechten in als Poolse pastinaaksalade, pompoencurry en spaghetti-courgette. Merendeel vegetarisch, want de groente van OostOogst vormen de hoofdrol, maar prima te combineren met desgewenst vlees of vis.

TE KOOP Het boek kost 17,50 euro en is te koop bij Het Boekhuis, Annemiekes Kramerie, Soep Aalsmeer en Restaurant Oh!. De opbrengst komt ten goede aan de Voedselbankkas. Voor de aanschaf van nieuwe zaden en goed materiaal, zodat vrijwilligers weer aan de slag kunnen om heerlijke, biologische, lokale producten te kweken.