• Expositie in Flower Art Museum

    Eigen foto

Flower Art Museum: Verrassend en kleurrijk

AALSMEER Op zaterdag 25 januari zijn twee nieuwe tentoonstellingen geopend: 'Bomen in Beeld' en 'Bloem, de natuurlijke verleider'. In totaal zestien kunstenaars laten zeer divers werk zien, dat mede door de presentatie toch een opvallende samenhang vertoont.

OPVOLGER Het laatste kwartaal van 2019 stond het Flower Art Museum nog in het teken van de spectaculaire bloemenfotografie van Richard Fischer. Aan de medewerkers en vrijwilligers de niet eenvoudige taak om voor een waardige opvolger te zorgen. In een kleine twee weken tijd werd het museum weer volledig in andere sferen gebracht. De twee expositiezalen kregen elk een ander uiterlijk, passend bij de tentoonstellingen die er plaats vinden.

SCHOONHEID EN MYSTERIE In 'Bomen in Beeld' wanen bezoekers zich in een mysterieus bos. De bomen zijn even fraai als bijzonder; van een metershoge installatie van vilt door Anna J. van Stuijvenberg tot subtiele mini-bomen van glaskunstenaar Gerard Heijmen. Blikvanger in het midden van de ruimte is het 'boombed' van de Zwolse houtkunstenaar Edward Otten, waar bezoekers zelf in mogen gaan liggen. Buitengewoon kunstig zijn de draadbomen van Zsuzsanna Györgyövics. En dan is er nog fotografie van Iris Hartman, ikebana-kunst van Anne-Riet Vugts en een grote tegelinstallatie van Jacqueline van Kester. Deze kunstenaars laten je nadenken over de schoonheid en het belang van bomen. Bij de expositie vraagt het museum aandacht voor het werk van Trees for All. Deze stichting spant zich in voor het planten van bomen en het beschermen van bossen met als doel bij te dragen aan een gezond klimaat. Voor € 12,50 kan Trees for All al twee bomen planten. Bezoekers kunnen hieraan bijdragen door een donatie te doen.

MOZAIEK Van mysterie en bewustwording in de eerste zaal gaat het naar licht en vrolijkheid in de tweede tentoonstellingsruimte. Hier staat de mozaïekkunst centraal in de expositie 'Bloem, de natuurlijke verleider'. Zeven (gast)leden van het Mozaïekgilde, een vereniging van professionele mozaïekkunstenaars, laten hun op bloemen en de natuur gebaseerde werk zien. Verschillende technieken en materialen komen aan bod, waaronder driedimensionale vogels van tiffanyglas en allerlei wandobjecten. Een lust voor het oog, zeker voor de vele liefhebbers van deze eeuwenoude kunstvorm.

OPVALLEND Naast mozaïek is ook ruim baan gemaakt voor twee kunstenaars met opvallend werk. De fotocollages van Aleksander Willemse trekken de aandacht door felle kleuren en spraakmakende onderwerpen. Een geweer dat bloemen afschiet, een dollarteken opgebouwd uit gele rozen en zonnebloemen; deze kunstenaar gebruikt bloemen om iets uit te drukken. Al even opmerkelijk zijn de florale wandreliëfs van Joris Kuipers. Zijn abstracte werk vraagt om een moment van stilte, van bestudering. Meest in het oog springend is een grote installatie die als een wervelstorm tussen de pilaren zweeft in een spel van kleur, vorm en licht.

De tentoonstelling is te bezichtigen elke vrijdag, zaterdag en zondag tot en met 5 april. Meer Info op www.flowerartmuseum.nl.