• John Stork met zijn bundel 'Verwaaid behang'

    Mandy van der Zwaard

Verwaaid behang van John Stork

AALSMEER 'Als ik terugkijk naar wat ooit is geweest, dan ben ik blij met wat ik tegen ben gekomen. Dat ik beheersbaar bleef en nooit zomaar tekeer ging als een beest en dat ik alles heb gedaan waarvan ik vroeger droomde.'

Mandy van der Zwaard

Dit deel van het gedicht 'Zweverig' is uit de nieuwste bundel 'Verwaaid behang' van John Stork. Een dik boek vol met gedichten die worden begeleid door een ondersteunende voorbeschouwing.

HET BEGIN Hij begon als tekstschrijver voor de HOBO STRING band. Later werd hij geïnspireerd door Coq Scheltens en begon hij met schrijven van korte verhalen. Tot er onverwachts iemand bij de koffie een gedicht voordroeg. 'Daardoor zag ik het licht,' aldus Stork. De schoonheid van het dichten raakte hem diep en tot op de dag van heden kan hij daarin zijn hersenspinsels kwijt.

VERWAAID BEHANG Wat een bijzondere titel, hoe kom je daarbij? Stork's ogen lichten op en hij zegt bescheiden: "Ik wist meteen, ja dit is het! De cover van mijn boek, weerspiegelt precies hoe ik het bedoelde. Het past bij een boek wat volgens mij nog nooit in deze vorm is uitgegeven."

VORM Het boek heeft een harde kaft, grote letters en elk voorwoord van een gedicht vertelt iets over de achtergrond of het ontstaan van het epistel. Soms met een persoonlijk tintje, zeker niet allemaal autobiografisch, maar vaak wel met een maatschappelijk thema; zoals zijn gedicht over God, waarin hij niemand spaart of de buurvrouw waar niet zoveel naar omgekeken werd.

Stork heeft een vlotte stijl, zeker geen lange moeilijke zinnen die dichtwerk vaak onleesbaar maken. Verwaaid behang is te koop bij de boekwinkel in de Zijdstraat.