• Flower Art Museum

    Truus Oudendijk
  • De Kunstploeg.

    De Kunstploeg

Kunstroute Aalsmeer

AALSMEER Het derde weekend van september staat in Aalsmeer in het teken van kunst en cultuur. Een jaarlijks terugkerend evenement dat inmiddels landelijk bekendheid heeft verworven.

Zoals ieder jaar vindt de officiële opening plaats door de Aalsmeerse wethouder van kunst en cultuur. Wilma Alink-Scheltema, in jachthaven Otto aan de Uiterweg. Daar is ook de flyer verkrijgbaar met de locaties.

DIVERSE LOCATIES Tal van kunstenaars exposeren hun werk op diverse locaties, vaak omlijst door muziek. De kunstroute is geopend op 15 en 16 september van 12.00 tot 17.00 uur.

 

FLOWER ART MUSEUM Een bijzondere tentoonstelling is te bezichtigen in het kersverse Flower Art Museum, waar de verbeelding van bloemen, planten in de hedendaagse kunst centraal staat. Het Flower Art Museum is het eerste museum ter wereld dat geheel in het teken staat van kunst geïnspireerd op bloemen en planten. Elk kwartaal zijn er nieuwe tentoonstellingen te zien met werk van hedendaagse topkunstenaars uit Nederland en het buitenland.

THEMA-TENTOONSTELLING In de thematentoonstelling 'Inspiring gardens' laten Jacqueline van Kester, Mary Kuiper, Theo Leijdekkers, Flos Pol en Corry Zwart zien hoe de tuin hen inspireert en fascineert. Dat levert een gevarieerd beeld op, met onder meer weelderige bloemenschilderingen, gedetailleerde vogelnesten in brons en een installatie met 64 keramische rozen.

In een zijzaal van het museum is de bijzondere tentoonstelling van het kunstenaarscollectief Tropisme-Lab te bewonderen. Kunst over de natuur vanuit een wetenschappelijke invalshoek.

Het museum is sinds juli 2018 gevestigd in de voormalige waterkelder van Aalsmeer, recht tegenover de monumentale watertoren aan de Westeinderplassen. Met een binnenruimte van 1.000 vierkanter meter en een ruime beeldentuin op het dak is er veel te zien. Bij het museum is gratis parkeergelegenheid aanwezig. Tijdens de kunstroute is ook het entree gratis.

DROOM VAN AALSMEER Een project van heel andere orde is het community kunstwerk van de Kunstploeg. Te bewonderen in de oude boomgaard aan de Uiterweg 185. Ongeveer 200 mensen hebben zo'n 150 beelden gemaakt over wat hun dromen en wensen zijn. Het heeft een serie buitengewone kunstwerkjes opgeleverd die bij elkaar laten zien wat Aalsmeerders nu eigenlijk dromen.

LEGE AARDEWERK BLOEMPOT Elke deelnemer is het project begonnen met een lege aardewerk bloempot en een houten geel plantenlabel. Dat label is voor de naam van het kunstwerk. De opdracht was om te laten zien wat ieder graag wil zien groeien. We zijn per slot van rekening allemaal de tuinman van ons eigen leven. Het ging er om dit met de pot als basis daadwerkelijk te verbeelden. Plantenvormen bleken daarbij een heel goed vertrekpunt.

DIVERSITEIT DEELNEMERS Het mooiste is de diversiteit onder de deelnemers. Scholen uit Kudelstaart doen mee, maar ook bewoners van Ons Tweede Thuis en het Zorgcentrum. De jongste deelnemer is vijf jaar en de oudste is in de negentig. Dat dat voor een droom geen verschil hoeft te maken is helder als glas. Je kunt als je tien jaar bent net zo van wereldvrede dromen dan wanneer je 85 bent.

GROEIEN TOT IN DE HEMEL Er is ook veel over de natuur en het milieu gedroomd. De dromen zijn of persoonlijk of gaan over een betere wereld.

De wens om astronaut te worden of kampioen trampoline springen gaan hand in hand met de droom van mensen over een wereld zonder honger en dorst.

Alle potten bij elkaar leveren een kunstwerk op dat niet alleen kleurrijk is, maar dat de fantasie prikkelt en uitdaagt. Het gaat over van alles; over roltrappen naar de hemel of over bloemen die nog niemand gezien heeft. Het kunstwerk wordt uitgebreid door een performance van professionele theatermakers.

Zij spelen een doorlopende performance die in gaat op de thema's in het community-kunstwerk 'Groeien tot in de hemel'.

HET PROJECT Het project is onder meer mogelijk gemaakt door de gemeente Aalsmeer, door de Rabobank en door De Kunstploeg, maar vooral door de deelnemers.

Natuurlijk is er dit weekend ook grafiek te zien in het atelier van Karin Borgman en staat Gewoon Doen klaar om bezoekers te ontvangen met die overheerlijke appeltaart op dat gezellige terras waar zondagmiddag ook nog wat live muziek te beluisteren valt.