• De hapjes waren snel op.

    Mandy van der Zwaard

Lezen tussen bier en honing

AALSMEER In de pas heropende Oude Veiling vond afgelopen zaterdag het eerste gezamenlijke project plaats. Bibliotheek Amstelland, Ons Tweede Thuis, Cultuurpunt Aalsmeer en de ESA organiseerde gezamenlijk de aftrap voor de campagne Nederland Leest. Deze keer stond het thema voeding centraal. De ontvangst was door de gastheren en dames van Ons Tweede Thuis, met voor alle bezoekers een stukje van hun bekende appeltaart.

MULTICULTUREEL Voor dit evenement hadden CP Dock en de Binding samen voor een multicultureel buffet gezorgd. De lange tafel stond vol met onder andere schalen vol lekkers uit Egypte, Syrië en Peru. Haresa, Kubbu en falafel aangevuld met bekende dingen als stroopwafels en blokjes kaas vormde een zeer gevarieerd aanbod. En het viel overduidelijk in de smaak, want binnen een uur was het hele buffet leeg. 'We gaan dit zeker vaker doen', zegt Lennard Gols van Cultuurpunt.

INHOLLAND Studenten van de Hogeschool Inholland hadden diverse proefjes meegenomen. Zo kon geproefd worden (of niet) wat het verschil was tussen goedkope en dure cola. Ook hadden ze yoghurt bewerkt met kleurstof en werd getest of mensen daardoor andere smaakervaringen ondervonden. 'Voor de bezoeker interessant, maar voor ons ook. Wij gebruiken de reacties voor onze studie.'

STREEKMARKT In 'The Boardroom,' was een streekmarkt. Ondernemers konden daar hun producten presenteren. Er was onder andere een wijnmaker, imker Roel Naber vertelde over zijn honing en het Kudelstaartse bier Buck was vertegenwoordigd. Korenmolen De Leeuw verkocht er bloemsoorten. Er waren twee tafels vol kookboeken van Het Boekhuis.

BAKKEN MET HANS Alle bezoekers kregen het boek 'Je bent wat je leest'. Dit cadeauboek staat vol essays en verhalen van smaakspecialisten over koken, gezondheid, voeding en meer. Hans Spitsbaard, winnaar van Heel Holland Bakt, gaf een bakworkshop. Bij de deur van de grote zaal werden de workshopvolgers verrast met het bovenstaande boek.