• Truus Oudendijk

Op naar een rookvrij Aalsmeer

AALSMEER 'Wie niet buiten roken kan, moet buiten roken' is een bekende slogan. Maar die snijdt geen hout meer. Ook buiten roken is uit den boze aan het worden. Aalsmeer streeft naar een rookvrije generatie en wil, waar mogelijk, rokers stimuleren om vooral te stoppen met die slechte gewoonte.
Huisarts Frans Göbel, mede-eigenaar van het Gezondheidscentrum, is initiatiefnemer van deze actie. Samen met burgemeester Oude Kotte onthulde hij dinsdagmiddag het bord 'rookvrije zone' dat bij de ingang van het Raadhuisplein is geplaatst. Een banner met: Rookvrije Generatie kwam er naast. "Beboeten kan niet", zegt Oude Kotte, "maar wat we vooral duidelijk willen maken is dat roken niet meer van deze tijd is."

Göbel sluit zich daar bij aan. Ook bij de ingang van het zorgcentrum staat een vergelijkbaar bord. "Wat mensen zich niet realiseren is dat veel ziektes, waaronder hart- en vaatziekten, kanker, darmklachten en dementie vaak gerelateerd zijn aan roken. Roken is overal slecht voor."
Verbieden heeft geen zin, het gaat om bewustwording en dat is een lange weg. Stap voor stap proberen een omslag in denken en gedrag te bewerkstelligen. Göbel: "Als we door het plaatsen van deze borden en de tegels in het trottoir bereiken dat vijf mensen stoppen met roken is dat al een resultaat te noemen"

Oud-kinderburgemeester Derek Buikema was de eerste actievoerder voor rookvrije buitenruimtes en hij heeft leuke resultaten geboekt. Beleidsmedewerkers denken nog met plezier aan deze inspirerende kinderburgemeester terug. In die trant wil de gemeente verder gaan. Bewustwording op gang brengen dat in een gezonde samenleving roken niet thuis hoort.
Göbel ziet graag dat de gemeente in de komende tijd door heel Aalsmeer stoeptegels plaatst met de tekst: Rookvrije Zone. "Daar wordt aan gewerkt", beloofde de burgemeester