• Afbeelding ter illustratie.

    ANP Foto

RIVM: doden en miskraam door met listeria besmet vlees uit Aalsmeer

AALSMEER (ANP) Drie mensen zijn overleden na besmet te zijn door de listeriabacterie in vleeswaren die vermoedelijk geleverd zijn door de in Aalsmeer gevestigde vleesproducent Offerman. Daarnaast heeft een vrouw er een miskraam door gehad, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In totaal raakten twintig mensen de afgelopen 2 jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren.

Offerman kwam donderdag in het nieuws nadat het bedrijf bepaalde vleeswaren, die zijn gesneden en verpakt in de fabriek in Aalsmeer, terug uit de winkels riep. Er kan een listeria-bacterie inzitten, die kan leiden tot een gevaarlijke infectie bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer.

INFORMEREN Offerman heeft de vleeswaren geleverd aan Aldi, Bidfood Jumbo, Sligro en Versunie. Zij zullen zelf consumenten en afnemers zo snel mogelijk duidelijk informeren welk gedeelte van het assortiment het betreft, aldus Offerman. Jumbo heeft besloten om ongeveer 130 vleeswaren uit de winkel te halen. Alles wat nog in de schappen ligt, kan veilig worden gegeten, zegt Jumbo.

Twintig mensen, onder wie de drie doden en de zwangere vrouw met een miskraam, raakten de afgelopen 2 jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren. Het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) spoorden de bron van de besmetting samen op. Het RIVM zag een bepaald type listeria voorkomen bij meerdere patiënten. Het RIVM nam daarop contact op met de NVWA om dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij één monster overeen, waarna de NVWA vervolgonderzoek deed. "Op dit moment is zo goed als zeker dat de bron hiermee gevonden is", aldus het RIVM.

NIET MOGELIJK De toegepaste techniek kan pas sinds kort worden ingezet, stelt het instituut. "Zonder deze techniek was het niet mogelijk geweest om deze bron met de patiënten in verband te brengen."

De Aalsmeerse fabriek moet van de NVWA voorlopig dicht blijven vanwege de problemen met de listeriabacterie. Het snijden en verpakken van vleeswaren in die fabriek mag pas worden hervat als alle productielocaties grondig zijn schoongemaakt en heringericht én zijn goedgekeurd door de NVWA, zo heeft die instantie het bedrijf laten weten.