• sdr

    Mandy van der Zwaard

Schrijven voor Amnesty helpt

AALSMEER Als sinds haar twaalfde zet Martine Kroon (1982) zich in voor Amnesty International. Op het Hermann Wesselink College in Amstelveen besteedden ze met regelmaat in de pauze aandacht aan deze organisatie en Kroon werd daardoor gemotiveerd. Zaterdag 7 december zit zij in de bibliotheek van Aalsmeer voor een schrijfactie 'Write for Rights'. Dit jaar ligt de focus op brieven voor kinderen en jongeren.

Mandy van der Zwaard

In Aalsmeer wordt er geschreven op zaterdag 7 december, van 11.00-16.00 in de bibliotheek, Marktstraat 19. Wethouder Wilma Alink zal om 11.00 de schrijfactie openen met een eerste brief. Neem voor meer informatie contact op met: Martine Kroon (martine82.kroon@gmail.com)

OP BASIS VAN GIFT Het sturen van de brieven kost geen geld. Maar het betalen van de portokosten wordt wel zeer op prijs gesteld. Zaterdag staat er op tafel een pot waar op vrijwillige basis in gedoneerd kan worden. Kroon nodigt een ieder uit om een brief te komen schrijven voor mensen die slachtoffer zijn van mensenrechtenschending. En dat is dichterbij dan gedacht! Zelfs in Lesbos zitten mensen vast voor het helpen van vluchtelingen. "Mensenrechtenschending is een groot, wereldwijd probleem," zegt zij.

TIRAN Bij de schrijfacties worden brieven geschreven aan de regeringsleiders van landen waar de mensenrechten worden geschonden. Er zijn voorbeeldbrieven aanwezig, zelf tekst bedenken is niet nodig. "Geen enkele leider wil te boek staan als tiran of dictator," zegt Kroon. "We krijgen in de werkgroep Uithoorn, waar ik me bij heb aangesloten, vaak goednieuws berichten. Ook op de site van Amnesty zijn deze te vinden. Het is dus zeker niet hopeloos. Elke brief telt!"

GESCHOKT Op de vraag of het haar schokt dat er bijvoorbeeld in Lesbos mensen vastzitten van wie de rechten ernstig geschonden worden, of die van de jongen van dertien, of in het populaire vakantieland Egypte antwoordt zij stellig: "Nee, ik ben niet geschokt dat het dichtbij ook gebeurt. Het gebeurt! En dát hoort niet." Haar grijsblauwe ogen beginnen fel te schitteren. "Alles, overal en voor iedereen is het net zo erg. Het hoort gewoon niet."

SCHOLEN De Dag van de Mensenrechten is 10 december en rond deze dag zijn er landelijk veel schrijfacties, maar op middelbare scholen wordt al vanaf 20 november aandacht geschonken aan de mensenrechten en Amnesty International. Mocht dat nog niet het geval zijn, kunnen scholen zich voor de volgende acties heel makkelijk aanmelden via de website.

COLLECTE Amnesty International heeft naast de actie Write for Rights nog een groot evenement; het collecteren. In het week 11 van komend jaar, organiseert Martine Kroon samen met Emmy Martens weer de collecteweek in de gemeente Aalsmeer. "Aalsmeer en Kudelstaart zijn vanzelfsprekend veel te groot om met weinig mensen te belopen, dus ze zoeken heel hard naar mede-collectanten. Ik hoop dat u mij mailt of zaterdag uw gegevens achterlaat, dan nemen wij contact met u op."