• Adrie de Rooij voor zijn 'man cave'.

    Truus Oudendijk

Adrie de Rooij: Het leukste is het als er kinderen in de studio komen

AALSMEER Adrie de Rooij is van beroep elektromonteur, maar bekend als DJ Dwayne bij Radio Aalsmeer en van de An en Aad show. Reinier Vos is benieuwd hoe zijn hobby voor licht en geluid is ontstaan. In zijn 'man cave' tussen waterpijp en nephaard voeren we een bijzonder gesprek. Over geloof, liefde, muziek, techniek en toekomstplannen.

Truus Oudendijk

Adrie de Rooij: "Vanaf mijn zesde speel ik keyboard gevolgd door piano; met muziek ben ik opgegroeid. Volgens mijn ouders zat techniek er al van kleins af aan in en dat is langzamerhand over gegaan naar licht en geluid. Vroeger hadden we in de kwekerij een partyzaaltje en daar hingen wat speakers. Ik ben begonnen met cd'tjes draaien en had als jongetje van elf een mengtafeltje en wat microfoons. Dat werd steeds groter en uitgebreider. Zo heb ik het virus wel opgelopen."

Je bent DJ bij Radio Aalsmeer, vertel eens wat doe je? "Ik ben ooit samen met Annemarie Noordhoek een programma begonnen. Een christelijk jongerenprogramma, dat we één keer in de vier weken een uur lang uitzonden. Maar we kregen steeds meer tijd toegewezen, van om de week een uitzending naar uiteindelijk drie uur per week. Toen dat teveel werd voor ons zijn we er mee gestopt en hebben een jaar een sabbatical genomen. Nu zijn we weer terug samen. Een keer in de maand: de An en Aad show. Live muziek en presentatie. Daarnaast maak ik thuis christelijke mixen van dancemuziek en die draai ik in de andere weken. Dat doe ik weer samen met Reinier."

Wat is je link met Reinier? "We hebben veel dingen gemeen. Allereerst de kerk waar ik voorheen bij hoorde, ik heb hem leren kennen bij de Cama gemeente. Zelf ben ik nu lid van de Oosterkerk. Reinier is ook radio gaan maken, dancemixen die ik weer uitzend. We doen veel dingen samen, zijn ook met elkaar op vakantie geweest. Echt een goede vriend."

Je maakt uitsluitend christelijke muziek. Waarom? "We zenden uit op de dinsdagavond en dat is de christelijke avond. Bovendien hebben we beiden iets met het geloof en we proberen dat er consequent in te houden. Het leuke is, dat mensen die niet gelovig zijn, niet door hebben dat ze naar christelijke muziek luisteren."

Waar selecteer je dan op? "De artiest, een christelijke artiest zal met een andere passie muziek maken. Ook al doet hij dat op reguliere basis dan zal hij niet schelden of vloeken in zijn nummer. De muziek zelf kan ook een christelijke boodschap hebben."

Moet er altijd een boodschap in zitten? "Dat hoeft niet perse, want met dancemuziek heb je die niet altijd, omdat het instrumentaal is. Maar ook dat kan christelijk zijn, het kan zelfs met metal. Het gaat dan niet om de tekst maar puur om de muzikant die het maakt. Wat is zijn achtergrond? Daar doe ik altijd groot onderzoek naar."

Oké, christelijke muziek, maar binnen dat kader? Pop, rock? "Alles. We hebben laatst singer-songwriter Delise in de studio gehad die live muziek maakte tijdens de uitzending. Ze was er nu voor de tweede keer om huiskamerconcerten te promoten."

Wat voor plezier beleef je er zelf aan? "Annemarie en ik maken het programma samen, zij presenteert, maar ik praat ook mee. We zijn lichtelijk chaotisch. Wat ik het leukste vind, is als er veel mensen in de gang lopen en voor het raam van de studio komen kijken. Dan roep ik ze vaak naar binnen, vooral als er kinderen bij zijn. Een paar jaar geleden liepen leerlingen van groep acht van de Jozefschool voor hun musical in de Studio. Voor we het wisten hadden we er vijftien binnen. Geweldig. Het was chaotisch, maar wel mooi. Alles kan alles mag."

Heb je zelf vrouw en kinderen? "Nee, en die vrouw komt er ook niet. Ik ben van de mannenliefde. Dat ligt in de kerk nog wel eens moeilijk, maar dat geloof ik wel. Ik kom er openlijk voor uit, ook tijdens mijn radioprogramma. Ik schaam mij er totaal niet voor."

Goed zo! Er is ook niks mis mee. Wat zijn je verdere ambities? "Op radio gebied vind ik het goed zoals het nu is, maar met licht en geluid richt ik mij op evenementen. Ik doe altijd mee als DJ bij Vuur en Licht op het water en bij de Pramenrace. In de Kerstnacht dit jaar pakken we uitgebreid uit in de Oosterkerk. Geluid wordt direct doorgestuurd naar Radio Aalsmeer, de dienst is live te volgen. Wat betreft beeld zijn we daar nog mee bezig. We moeten nog kijken of we dat technisch rond krijgen. En wat betreft toekomstplannen zou ik mij meer willen richten op pianospelen en meedoen in een band.

Wie nodig je uit als volgende gast. Daniël Alderden, hij zit bij mij in het team van de Pramenrace en bouwt aluminium pramen. Ik vraag mij af waarom hij daar zo door geobsedeerd is. Want hij heeft er al heel wat gemaakt.