• Echtpaar Maarse samen met burgemeester Oude Kotte

    Truus Oudendijk

Ally en Jo Maarse 60 jaar getrouwd: 'Blijven praten is belangrijk'

AALSMEER en feestelijke ochtend in huize Maarse-Roggeveen. Ally-Jan en Jo zijn zestig jaar getrouwd en dat betekent koffie met gebak en een bezoek van de burgemeester met een bos bloemen en een kopie van de trouwakte. Heel gastvrij en ouderwets hangt er een touwtje uit de brievenbus. Dat is niet altijd het geval, maar vandaag een ouderwets welkom voor de bezoekers.

Het echtpaar Maarse is 83 en 84 jaar oud, maar oogt verrassend jong en fit. Ze zijn net terug van een vakantie in Overijssel, samen op pad met de caravan. Ally is seringenkweker geweest, de derde generatie van vader op zoon en heeft tot zijn zeventigste het bedrijf gevoerd. "Maar vader werkt zich nog steeds een slag in de rondte", zegt een van de dochters. "Hij houdt de tuin bij –en die heeft bepaald niet het formaat postzegel- kweekt fruit en verwerkt dat tot kratten vol met flessen zwartebessensap, die hij uitdeelt aan vrienden en kennissen. Ook is hij een begaafd pianist en speelt elke maand voor de bewoners in het Zorgcentrum en Rozenholm."

ONTMOETINIG Ze hebben elkaar leren kennen in de Oude Veiling. Jo was kleuterleidster en hield eigenlijk niet zo van uitgaan, ze bleef meestal thuis. " Je moet eens mee gaan" zeiden haar zusjes, "het is hartstikke gezellig". Jo liet zich overhalen, kocht een pakje sigaretten, "maar ik rookte eigenlijk helemaal niet" en ging met haar zussen dansen in De Oude Veiling.

"Ze zat daar", herinnert Ally zich. "Heel sexy, knieën over elkaar en een sigaret van een duur merk tussen haar vingers. Ik dacht gelijk: dat is haar." De rest is geschiedenis. Maar wat is het geheim van een huwelijk dat al zoveel jaren duurt? "Het heeft wel eens gerookt in huis hoor", lacht Jo en Ally zegt: "blijven praten, dat is belangrijk."

DRUKKE TIJD Ally en Jo krijgen vijf kinderen: vier dochters en een zoon. Terwijl vader Ally druk is op de kwekerij, zorgt moeder Jo dat in het gezin alles reilt en zeilt. "Het was een drukke tijd" zegt ze, "met drie kleine meiden vlak achter elkaar en een bedrijf aan huis." Het vierde kind is een zoon: Henk. Maar zijn geboorte brengt zware tijden in het gezin. Henk is verstandelijk beperkt, iets wat zijn moeder al lang vermoedt, maar wat medische instanties blijven ontkennen. Zelf moet ze de weg zoeken naar de juiste diagnose en behandeling. Als Henk 12 jaar is kiezen zijn ouders er voor om hem uit huis te plaatsen. Een moeilijke beslissing.

Jo: "Thuis kon hij niets meer leren, het was beter voor zijn ontwikkeling." Henk woont in Ons Tweede Thuis in Amsterdam en zijn zussen zorgen er samen met hun ouders bij toerbeurt voor, dat Henk de weekenden bij een van hen doorbrengt. "Vroeger dacht ik wel eens: een gesprek over voetbal zit er niet in, maar ik ben zo blij met mijn vier dochters", zegt Ally.

FEEST Na een geanimeerd gesprek is het tijd voor burgemeester en verslaggevers om weer op te stappen. Ally speelt ten afscheid 'We'll meet again' op de vleugel. En alle drie gaan we naar huis met een fles eigen gemaakte bessensap. Bijzondere familie. Met kinderen, klein- en achterkleinkinderen en oud medewerkers gaan ze het de 15e nog uitgebreid vieren.

Truus Oudendijk