• Echtpaar Zethof, samen met burgemeester Oude Kotte

    Truus Oudendijk

Arie en Martha Zethof zijn 60 jaar gelukkig getrouwd: 'We gaan nog steeds samen op pad'

AALSMEER Linten in de tuin, taart op tafel en bloemen van de burgemeester. Arie en Martha Zethof zijn 60 jaar getrouwd en dat moet gevierd worden.

Arie Zethof is een geboren en getogen Kudelstaarter. "Ik ben in mijn leven nog geen zeshonderd meter verhuisd", vertelt hij. Martha is een 'meisje Koek' uit Roelofarendsveen. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens een dansavond. Hij hield eigenlijk helemaal niet van dansen maar had op die avond alleen oog voor haar. Al snel krijgt het stel verkering. 'Van blijven slapen was geen sprake in die tijd', lacht Arie. "ik fietste iedere keer die veertien kilometer heen en terug."

GEZIN Het echtpaar Zethof krijgt vier kinderen, een zoon en drie dochters. Ze hebben acht kleinkinderen en inmiddels ook twee achterkleinkinderen. Een tweeling van 5 jaar, waar ze erg trots op zijn. Martha geniet van de kleinkinderen. Ze heeft zes albums vol met foto's van ze. "Ik heb nooit verplicht opgepast" vertelt ze, maar de kleinkinderen kwamen heel veel bij ons thuis, ze zijn als het ware op de kwekerij opgegroeid." Een rij rubber laarzen in diverse maten, stond altijd klaar. Allemaal blauw want dat was handig voor zowel jongens al meisjes.

KWEKERIJ Zethof was van beroep zeilmaker, maar dat heeft niet lang geduurd. Hij kreeg onenigheid op het bedrijf waar hij werkte en is weggelopen. "Het arbeidsbureau was nog heel streng in die tijd", vertelt hij "ik moest officieel een beroepsverandering aanvragen." Hij gaat op een kwekerij werken, een rozenveredelingsbedrijf. De productie is in de wintermaanden en dan maakt hij dagen van 's morgens vijf tot 's avonds tien. In de zomermaanden is hij de enige knecht.

ACTIEF Terwijl haar man lange dagen op de kwekerij maakt, is Martha heel actief in het verenigingsleven. Ze is jarenlang jaar secretaris geweest van het zangkoor, voorzitter van het Gilde en penningmeester bij RKDES damesvoetbal. Ze was ook, net als haar man nauw betrokken bij het reilen zeilen van het dorpshuis in Kudelstaart. "Als mijn moeder had kunnen studeren was ze accountant geworden", zegt een van de dochters. "Ze is heel goed in cijfers, statistieken en jaartallen." Martha is ook degene die prima overweg kan met een smart Phone en fijn appt met kinderen en kleinkinderen en foto's uitwisselt.

SAMEN OP PAD Het echtpaar is nog heel actief, Arie houdt twee tuinen bij en ze gaan vaak samen op pad. Ze houden van wandelen en gaan graag naar Amsterdam om een bioscoopje te pikken of op bezoek te gaan bij vrienden. "Martha weet er feilloos de weg", zegt Arie, "ik loop gewoon achter haar aan." Wat is het geheim om een huwelijk zo lang gelukkig te houden? 'Er kan best wel eens onenigheid zijn" zegt Arie, "maar je moet het niet uitpraten waar de kinderen bijzijn." Hun 60 jarige succesformule wordt nog uitgebreid gevierd, binnenkort is er een feestje voor het hele gezin in het Dorpshuis en er staat een weekendje op het programma in Preston Palace. Arie en Martha gaan nog graag samen op reis. Komend voorjaar gaan ze samen een bootreis maken naar Wenen.

Truus Oudendijk