• Mevrouw Vollmuller bewondert samen met de burgemeester het verjaardagsboeket

    Truus Oudendijk

Drien Vollmuller 101 jaar: 'We deden alles samen'

AALSMEER Ze komt uit een sterk geslacht: Drien Vollmuller-Gelein. Maandag 20 januari is ze 101 jaar geworden. "Ik wil het voorbeeld van mijn zusje volgen", zegt de jarige monter, "en die is 106 geworden, ze was de oudste inwoner van Apeldoorn." Haar verjaardag wordt in stijl gevierd. Niet zo uitgebreid als vorig jaar; op haar honderdste verjaardag kwamen maar liefst 225 familieleden en vrienden haar feliciteren. Dit keer wordt het een intiem dinertje in het Zorgcentrum, samen met kinderen en schoonkinderen. En deze ochtend is er uiteraard taart van het college en een boeket bloemen persoonlijk overhandigd door burgemeester Oude Kotte

HERINNERING Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is uit de Duitse bezetting. Honderd-en-een jaar worden in 2020 betekent dat je nog wel herinneringen hebt aan die periode. We vragen er de jarige naar. Berend en dochter Marike zijn tijdens de oorlog geboren. "Mijn zoon kwam ter wereld terwijl de bommen vielen", vertelt ze. Een angstige periode.

BOEK Terwijl mevrouw Volmuller gezellig met de burgemeester babbelt, onder het genot van koffie en een taartje, mogen wij even een kijkje nemen in het boek over 66 99-jarigen in Nederland, geschreven door Ankileen en waar diverse anekdotes over haar leven in staan vermeld; ook over de jaren '40 - '45.

BEZETTING Tijdens razzia's op zoek naar mannen om te werk te stellen in Duitsland, doorzochten Duitse soldaten het huis van de familie Vollmuller en keerden het ledikantje in de slaapkamer met kind en al om "Alsof daar een volwassen man in zou kunnen liggen" was de reactie van mevrouw Vollmuller. Haar man is verschillende malen gevlucht en kon gelukkig de dans steeds ontspringen. Soms bleef hij dagenlang weg tot de kust eindelijk weer veilig was. Alleen zijn in die tijd met twee kleine kinderen was geen eenvoudige opgave. Van de bevrijding herinnert ze zich dat er weer projectielen uit de lucht vielen. Dit keer geen bommen maar voedselpakketten.

HUWELIJK Hendrina Geleijn is op de Hornweg geboren en samen met haar tweelingbroer Barend was ze de jongste van dertien kinderen. Een sportief meisje, dol op zwemmen. Als 18 jarige, op weg naar het zwembad, ontmoette ze haar latere echtgenoot, "Mag ik met je meefietsen?" vroeg hij. "je hebt je eigen fiets, dus je ziet maar", was het nuchtere antwoord. Ze kregen verkering en een lang huwelijk volgde op die eerste kennismaking. Drieënzeventig jaar zijn ze getrouwd geweest en ze kregen 6 kinderen, 32 kleinkinderen en 28 achterkleinkinderen.

VAKANTIES Haar echtgenoot is 97 jaar geworden en tot zijn dood deden ze alles samen. Verre reizen maken binnen en buiten Europa. Maar ook samen de fietsvierdaagse fietsen en zelf heeft ze 29 keer de zwemvierdaagse gezwommen. In Aalsmeer was er de zeilboot waarmee ze vaak met de kinderen tochten maakten op de Westeinder. "Mijn man was de stuurman en ik matroos, fokkenmaat en ballast. En als ballast ging ik vaak overboord. Maar dat alleen voor de lol" Als mevrouw Vollmuller haar plannen waarmaakt en inderdaad het voorbeeld van haar zus volgt, komen we volgend jaar weer bij haar op bezoek.

Truus Oudendijk

.