• Burgemeester Gido Oude Kotte en Herman Verbeek.

    Mandy van der Zwaard
  • Burgemeester, Herman Verbeek en twee kleindochters

    Mandy van der Zwaard
  • Herman Verbeek met zoon Jan, dochter Joke (midden) en dochter Lia.

    Mandy van der Zwaard

Facetimen geen probleem voor Herman Verbeek (100)

AALSMEER Herman Verbeek genoot. Dat was duidelijk. Donderdag 6 februari vierde hij een feestje ter ere van zijn honderdste verjaardag. Met een prachtige chocoladetaart, alcoholvrije bubbels en een bos bloemen van burgemeester Gido Oude Kotte en dat alles in het bijzijn van drie kinderen plus wederhelften, vier kleinkinderen met aanhang en negen achterkleinkinderen.

Na een verblijf van enkele maanden in Bornholm, waar hij verbleef voor een revalidatieperiode, verhuisde mijnheer Verbeek drie weken geleden naar het Zorgcentrum. Vlak voor zijn verjaardag is hij gevallen waardoor zijn gezicht erg blauw is. Hij zegt: "De pijn valt wel mee, maar ik moet er nog wel aan wennen dat ik rekening moet houden met mijn fysieke beperkingen. Tot een half jaar geleden kon ik praktisch alles zelf nog." De jarige woonde tot een half jaar geleden nog zelfstandig, deed boodschappen en zelfs auto rijden ging nog prima.

Tot een half jaar geleden kon ik praktisch alles zelf nog.FACETIME Herman Verbeek groeide op aan de Oosteinderweg op een Rozenkwekerij. Vanaf zijn dertiende werkte hij mee, net als zijn beide broers; Jan en Martin. Later nam Herman de kwekerij over en hij bleef daar tot op zeer hoge leeftijd actief. Dochter Lia: "Uiteindelijk heeft mijn broer Jan de kwekerij overgenomen, maar we zijn allemaal heel trots op Pa. Hij was graag innovatief. Ook nu heeft hij plezier van de technische vooruitgang." Mijnheer Verbeek gebruikt het liefst facetime als hij een van zijn familieleden belt. Ook facebook kent geen geheimen. "Het is heel bijzonder als je een vriendschapsverzoek krijgt van je overgroot opa," vertellen zijn achterkleindochters lachend.

HOBBYS Zoon Jan en dochters Joke en Lia vertellen dat vader tot niet zolang geleden elke donderdag met twee vrienden scrabble speelde en dat hij dat misschien dat nu wel weer opgaat pakken. "Pa speelde ook graag Jeu d' boules tot dat door fysieke beperkingen niet meer ging. Wat hij nog wel graag doet is het maken van cryptogrammen. We hebben hem dan ook een gloednieuw boekje voor zijn verjaardag gegeven, samen met het jaarboek/overzicht van de Telegraaf. Want hij leest nog altijd graag de krant en is goed op de hoogte van wat er speelt."

Het is heel bijzonder als je een vriendschapsverzoek krijgt van je overgroot opa.VERTELLEN "Doordat pa nog zo helder van geest is, en helemaal als je beseft dat hij dus in 1920 geboren is, snap je dat hij heel veel te vertellen heeft. Hij praat graag over alle economische ontwikkelingen maar ook over de oorlog. Dat heeft hij van zijn vader want Opa kon dat ook, die is trouwens ook bijna honderd geworden. Ik zie hem nog zo fietsten. Zeis op zijn rug. Vaartje maken met zijn fiets, en dan moeizaam de klucht op. Mijn moeder vond dat best spannend soms," vertelt dochter Joke lachend.

LIEFDE Herman, sinds 2008 weduwnaar, had naast zijn vrouw nog een grote, hele grote liefde. Frankrijk. Elk jaar reden ze naar Lot de Garonne, een departement in het zuidwesten waar ze op de camping stonden. Vele mooie zomers beleefden de familie daar met hun kinderen en kleinkinderen. "Opa kwam daar al zolang en kende zoveel mensen dat het voelde als familie. Hij kende de omgeving op zijn duimpje en zocht vaak naar champignons. Eekhoorntjesbrood, truffels, hij wist precies wat je kon eten en wat niet," aldus zijn kleinzoon Jeroen, die werd aangestoken door opa's voorliefde voor deze plek. Hij ging in zijn jonge jaren op deze camping werken en leerde daar zijn vrouw kennen. Nu wonen zij met hun gezin nog altijd daar in de buurt.

Mandy van der Zwaard