• Links Marcel Harting, rechts Bram Landzaat bij hun geliefde watertoren.

    Mandy van der Zwaard

In gesprek met de Dorpsdichters

AALSMEER "Liefde kan soms drie kopjes koffie in een Oude Veiling zijn." Met deze geschreven boodschap op het voorblad van zijn bundel geeft voormalig én wederom genomineerde Dorpsdichter Marcel Harting (45) exact aan waar het om draait in het leven. Huidig Dorpsdichter Bram Landzaat (77) is het daar mee eens. In een openhartig gesprek vertellen zij over hun periode als Dorpsdichter. Althans, dat was de bedoeling deze dinsdagmorgen 14 januari.

Maar zet twee dichters bij elkaar aan tafel, geef ze koffie en de woorden vloeien rijkelijk. Bloemrijke vertellingen en passievolle herinneringen wisselen elkaar af. Er worden verschillen, overeenkomsten en gezamenlijke grote liefdes besproken, maar het mooie aan deze mannen die het leven zo goed kunnen reflecteren, is dat ze ook luisteren naar elkaar.

STOTTEREN Hoe ben jij begonnen met dichten, Marcel? "Ik was acht toen ik mijn eerste gedicht maakte, maar omdat ik stotterde droeg ik ze niet graag voor. Tot ik in de schoolmusical een grote rol kreeg. Daar kreeg ik meer zelfvertrouwen van en ben ik vanaf mijn veertiende er serieuzer werk van gaan maken. Mijn werk werd geplaatst op de jeugdpagina van teletekst, dat vond ik zo gaaf. Er volgden nog velen, ben ook op de radio geweest en zelfs op tv." En jij, Bram?" Ik ben ook op de lagere school begonnen. Wij droegen een paar keer per jaar voor alle ouders voor, maar ik stotterde ook. Later is het door mijn werk vanzelf beter gegaan." Bram kijkt terug op een lange, rijke carrière. Hij was onder andere voetbalscout bij Ajax, jurylid bij Kinderen voor Kinderen en richtte het Alsmar Popkoor op. Bram schreef ook veel over de impact van zijn ziekte Guillain- Barre.

DORPSDICHTER Eind januari viert Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer (KCA) de Nationale Gedichtendag en wordt de nieuwe dorpsdichter gekozen. Hoewel ze allebei een ander hoofdthema als rode draad hebben, delen ze hun grote liefde voor de Watertoren en de Poel. Marcels thema is vooral liefde en bij Bram is het politiek, geschiedenis en sport. Elke woensdag morgen begeleidt hij nog de trainingen van de Old Stars in Aalsmeer en in de pauze volgt steevast nog een gedicht over sport. Ze geven aan dat het voor de nieuweling belangrijk is om eigen initiatief te tonen. Wees aanwezig, nodig jezelf uit, zorg dat je op de hoogte bent van wat er speelt in het dorp, het is belangrijk dat je kunt inspelen op actualiteiten. Dit verschilt bij de heren dichters. Marcel houdt van deadlines, Bram een stuk minder. Samengevat zijn ze het erover eens; "Wees zuinig met je eigen mening. Gebruik heldere korte zinnen en zorg dat je je aan het thema houdt."

Zien dat je mensen met elkaar kunt laten kennismaken, dat is geweldig.DIERBAAR Wat is jou het meest bijgebleven dan deze vier jaar, Bram? "Ik heb voor mijn vijftigste trouwdag een gedicht geschreven, daar heb ik samen met Sas Singer and Songwriter, muziek ondergezet. Dat is me heel dierbaar. Maar ook de huisvrouwenavond in Bacchus, die was ook heel erg leuk. Zien dat je mensen met elkaar kunt laten kennismaken, dat is geweldig." Marcel, jij hebt zeven jaar om op terug te kijken, dat zijn vast heel veel herinneringen? "Jazeker, heel veel, maar in Aalsmeer was de opening van de Watertoren mijn favoriet. En privé dat ik in het programma ''t Is hier fantasties' van Beau van Erven Dorens een gedicht mocht voordragen in een Finse Sauna. Bovendien ben ik er beter door gaan dichten en heb ik er boeken, liefde en mooie herinneringen aan overgehouden."

BEWONDERING Mooi om te zien dat de mannen naast liefde voor dichten nog een behoorlijke gemeenschappelijke deler blijken te hebben. Tijdens de koffie blijkt al snel dat ze allebei groot fan zijn van Herman van Veen. Ze spreken vol bewondering over zijn shows, die ze dan ook regelmatig bezoeken.

DORPSGEBONDEN Dat dichten niet dorpsgebonden is, blijkt uit de nauwe band die beiden hebben met Uithoorn. Marcel: "Zondag 19 januari wordt er in Uithoorn een nieuwe dorpsdichter gekozen, er zijn acht gegadigden, de competitie is best pittig en ik zit in de jury."

In mijn schrijfclub is nog plek voor nieuwe mensen.

TOEKOMST De Aalsmeerse dichtavond met als thema 'Toekomst' vindt plaats op donderdag 30 januari in Cultureel Café Bacchus, Gerberastraat 4. 20.00 uur. Toegang gratis. Het KCA meldt dat er drie genomineerden zijn; Jan Daalman, Sam van Hest en Marcel Harting. Laatstgenoemde zal nog even moeten wachten wat de toekomst brengt, maar Bram weet dat hij voor zijn gezondheid keuzes zal moet gaan maken. "Ja, dat is moeilijk. Wel begin ik binnenkort weer met mijn schrijfclub, waar zeker nog plek is voor nieuwe mensen. Opgeven kan via Bramlandzaat@outlook.com."

Mandy van der Zwaard