• Jan van der Veer tussen zijn klanten.

    Truus Oudendijk

Jan van der Veen (Mitra) met pensioen

AALSMEER In slijterij Mitra was zaterdagmiddag 28 december een feestelijke receptie. De winkel stond vol klanten en alhoewel er heerlijke wijnen over de toonbank gingen, waaronder een heel toepasselijke Baaie Dankie uit Zuid-Afrika, kwamen de meeste mensen niet om een fles te kopen, maar om bloemen of een presentje te brengen en afscheid te nemen van Jan van der Veen.

Veertien jaar lang zwaaide hij de scepter over de slijterij aan het Raadhuisplein en kon hij rekenen op een trouw publiek. Aalsmeerders kwamen graag een fles bij hem halen en maakte dankbaar gebruik van zijn advies. "Een uitgesproken lieve man", zei een van zijn klanten, "die veel kennis van zaken heeft."

GOEDE FLES Wat drinkt de Aalsmeerder? Was een van de vragen die we hem voorlegde tussen de felicitaties en cadeautjes door. "Die weten een goede fles zeer te waarderen", zei Van der Veen. "En dat geldt zowel voor wijn als voor een mooie cognac. Maar ook biertjes zijn heel populair, en dan vooral de speciaal bieren, wij hebben er zo'n vier- tot vijfhonderd in ons assortiment. Heel populair zijn de IPA bieren: Indian Pale Ale en dan vooral onder jongeren van zo net boven de vijfentwintig. De oudere generatie houdt het liever bij een pilsje of een bokbiertje."

Aalsmeerders weten een goede fles zeer te waarderen.Van der Veen komt uit de horeca, hij is souschef geweest in De Rode Leeuw in Amsterdam en daarna chef-kok in de Boerhaavekliniek, een particulier ziekenhuis. Met alle horecadiploma's op zak is hij het slijtersvak in gestapt, allereerst in de Zijdstraat in het Wijnpakhuis en van die tijd herinnert hij zich dat je in drukke periodes over de hoofden kon lopen. Veertien jaar geleden is hij verhuisd naar het Raadhuisplein, centraler gelegen, auto's voor de deur parkeren, het betekende meer klandizie.

Zelf heeft Van der Veen een passie voor wijnen. Het doet hem veel plezier dat hij zijn culinaire kennis en vaardigheden heeft kunnen combineren met deskundig advies aan zijn klanten, die graag een mooie wijn uit kwamen zoeken voor bij een speciale maaltijd.

Deze zaterdag is voor hem de laatste dag in de winkel. Vanaf nu is hij met pensioen. Toekomstplannen? "Lekker gaan vissen" zegt hij, "en kippen houden". De tekst op zijn T-shirt doet vermoeden dat je het als klant maar uit moet zoeken na zijn vertrek. Maar niets is minder waar. Jos van Dam zit al dertig jaar in het slijters vak en neemt het graag van hem over."