• Elly met op de achtergrond de paarden waar ze mee werkt.

    Elly Groeneveld

Kettinggesprek Elly Groeneveld: 'Het paard als leermeester, zij spiegelen jouw gedrag'

AALSMEER Elly Groeneveld weet hoe paarden reageren op mensen en emoties. Een vaardigheid die kinderen én volwassenen kan helpen problemen op te lossen. Dierentolk Tamara Groeneveld vraagt zich af welke coachsessie haar het meest bij gebleven is.

"Eigenlijk geen specifieke sessie want alles sessies zijn bijzonder. Het brengt altijd iets moois naar boven en geeft hulp, daar doe ik het voor. Wat me het meest is bijgebleven, was een briefje van een jonge cliënte dat ze niet meer zo boos was en veel beter om kon gaan met alles. Maar ook het verhaal van het meisje dat moeite had om een gesprek aan te gaan, zij opende helemaal tijdens de eerste sessie met het paard. Dat zijn gouden momenten, die raken mij enorm."

Vertel eens wat over jezelf

"Ik ben Elly Groeneveld- Kooij, geboren in 1963. Getrouwd, en ik heb twee dochters. Een daarvan is Tamara, de dierentolk die vorige week in het kettinggesprek stond. Ik ben opgegroeid aan de Hornweg, waar we altijd al paarden hadden. Naast therapeutisch werken met paarden werk ik ook als pedicure, met aantekening voor diabetes. Dat vind ik ook heel leuk, maar met paarden werken is mijn passie, daarom ben ik een opleiding gaan doen tot levenscoach met als specialisatie kindercoach, en nu doe ik allebei. Vroeger werkte ik al als vrijwilliger om mensen met een fysieke en-of een verstandelijke beperking te begeleiden bij het therapeutisch paardrijden. Iemand die bedlegerig was, werd met bed en al op een huifbed, een soort kar gereden. Het zachte wiegen van de paarden die het voertuig trokken, bracht een grote grijns op het gezicht. Dat was zo mooi om te zien."

Wat doe je precies en waarom met paarden?

"Ik coach mensen met behulp van paarden. Tijdens de coachsessie worden er samen met de paarden opdrachten uitgevoerd en de paarden geven dan feedback door middel van hun lichaamstaal, die ik dan vertaal een boodschap voor de cliënt. Dat is namelijk het mooie aan paarden, zij spiegelen jouw gedrag, dus hoe het ook gaat, het maakt altijd iets duidelijk. Je kunt niets fout doen. Daarom werk ik ook met paarden, zij zijn van nature eerlijk en onbevooroordeeld en reageren op een hele pure manier. Als je bang bent voor paarden kunnen deze opdrachten ook op afstand uitgevoerd worden."

Wat is jouw rol tijdens een sessie?

"Mijn rol bestaat uit het bieden van een veilige omgeving en het begeleiden van de cliënt tijdens de sessie. De open vragen die ik stel, zorgen bij de cliënt voor inzichten. Een mooi voorbeeld is als een cliënt het paard over een hindernis moet laten stappen en het paard wil niet. Dan zoeken we samen uit waar de hindernis voor staat, zo leert de cliënt wat hij of zij zelf kan doen om het probleem aan te pakken. Ik creëer de kans maar de paarden helpen bij de verandering."

Voor wie zijn deze sessies van toepassing?

"Voor iedereen die ergens tegenaan loopt; mensen die willen leren grenzen te stellen, pesten of gepest worden, omgaan met ziekte, verdriet van allerlei aard, rouw, scheiding maar ook voor mensen met autisme, een burn-out of een depressie. Maar laatst had ik bijvoorbeeld ook twee vrienden die het eens wilden ervaren, dat kan ook."

Wat maakt dit werk zo mooi?

"Het inspireert mij enorm om met behulp van paarden, volwassenen én kinderen te leren voelen en ervaren wie ze werkelijk zijn. Elke sessie die ik geef wordt als een bijzondere, unieke gebeurtenis ervaren en zo'n ervaring laat je nooit meer los en kan diepgaande verandering tot gevold hebben. Het gaat er niet om of een oefening succesvol wordt uitgevoerd, maar het gaat om het proces. Ik begeleid mensen bij het vinden van hun eigen oplossingen en hulpvragen, want ik weet dat de kracht om te veranderen in jezelf ligt. De antwoorden heb je al, je moet ze alleen vinden en daarnaast zie ik het plezier, ontspanning en vaak ook een betere lichaamsbeheersing. Het begeleiden van deze emotionele ontwikkelingen, elke sessie die ik geef, blijft een bijzondere, unieke ervaring. want wat paarden bij je losmaken is heel speciaal en het maakt mij nog elke keer gelukkig dat ik dit kan delen."

Waar kunnen mensen je vinden?

"Uiteraard op onze website www.coachpraktijkvoorwaarts.nl Uitsluitend op afspraak zijn we op stal."

Wie wil jij uitnodigen voor het volgende gesprek en wat is je vraag?

"Marc Eveleens, hij is mijn buurman en freelance kok. Naast catering geeft hij ook kookworkshops. Mijn vraag aan hem is: wat is je leukste opdracht tot nu toe geweest?"

Mandy van der Zwaard