• Wineke van Eijk in haar keuken.

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek: 'Heerlijk om de hele dag in de keuken te staan'

AALSMEER Op tafel staat een schaaltje macarons in diverse kleuren en smaken, in de keuken een professionele mixer en een kijkje op haar website laat zien wat Wineke van Eijk allemaal voor heerlijks maakt. Van beroep verloskundige, maar als hobby bakken. Een verrassende combinatie. Wat is haar passie voor taarten?

Rianne en Stephan van Diepen waren uitgenodigd voor deze rubriek, maar de tijd was voor hen nog niet rijp voor een online artikel. Rianne nodigt wel graag haar vriendin Wineke uit.

Wineke: "Zolang ik mij kan herinneren is het mijn hobby, al vanaf dat ik een tiener was. Ik heb van alles voor iedereen gebakken: voor onszelf, voor familie, vrienden, bruidstaarten, verjaardagstaarten. Jarenlang. Vorige zomer bedacht ik: als ik er echt iets mee wil bereiken, dan moet ik het professioneel aanpakken. De afgelopen anderhalf jaar heb ik heel veel gebakken, maar dan ook echt heel veel. Uiteindelijk is daar mijn eigen bedrijf uit voortgekomen. Ik sta nu een half jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ik heb een eigen website: tijd-voor-taart.nl Daar kunnen mensen online een bestelling plaatsen."

Heel veel gebakken de laatste tijd, voor wie allemaal? Je kunt niet alles zelf op eten "Afgelopen jaar heb ik regelmatig in onze app-groep van vrienden uit de omgeving een berichtje gestuurd: vanavond mogen jullie taart komen eten. Ik heb ze dan allerlei verschillende smaken voorgeschoteld die ze mochten keuren en hun mening geven: wel lekker, te zoet of niet zoet genoeg. Dan wist ik weer waar ik mijn recept op aan moest passen."

Werk je van huis uit? "Ja ik heb een prima keuken, met een groot werkblad, genoeg ruimte en ingericht met de nodige attributen en bakspullen. De trapkast is helemaal omgebouwd tot tijd-voor-taart-kast."

Wat is je doelgroep? "Dat kan iedereen zijn, maar ik vind het leuk om mij vooral te richten op de wat luxere taarten. Zelf houd ik niet zo van themataarten en daar bedoel ik mee het traditionele kinder- en verjaardaggebak met figuren van marsepein. Ik fröbel niet met Nijntjes of zo, maar ik maak wel stijlvolle taarten voor Kerstmis of andere bijzondere gelegenheden. Mensen kunnen kiezen uit een bepaalde stijl en diverse vullingen. Gaat het om een receptie of bruiloft, dan wordt het een individuele opdracht en overleg ik wat de wensen zijn."

Krijg je al veel bestellingen? "Op het ogenblik gemiddeld een bestelling per week, soms drie achter elkaar en dan weer twee weken niet. In de regel is dat een taart, maar mensen kunnen ook macarons of cupcakes bestellen. Het gebak moet wel opgehaald worden, ik bezorg niet thuis. Het is en blijft een hobby, want ik werk daarnaast fulltime als verloskundige."

Dat is een heel ander vak. Hoe doe je dat nou als iemand een bruidstaart heeft besteld en die baby kondigt zich aan? Die laat niet op zich wachten "Een bruidstaart moet ik wel goed van tevoren plannen, maar ik werk in een ziekenhuis in Amsterdam als verloskundige. Dus ik heb in principe vaste diensten. Uiteraard horen daar ook de weekenden en de nachten bij, maar ik weet van tevoren waar ik aan toe ben. En op mijn vrije dagen ben ik aan het bakken. Het is echt mijn hobby, ik vind het heerlijk om de hele dag in de keuken te staan en weer nieuwe dingen uit te proberen.".

Waar laat je je door inspireren? "Ik volg een aantal bakkers op Instagram, daar haal ik mijn inspiratie en recepten vandaan, die ik vervolgens naar eigen inzicht weer aanpas."

[Wat voor eigenschap moet je hiervoor hebben?} "Geduld, heel veel geduld. Steeds opnieuw beginnen als iets niet lukt. Weer de suiker en het meel afwegen, de boter kloppen. Vooral niet opgeven, maar gewoon doorgaan."

Wat zou je ideale opdracht vinden? "Wat ik heel leuk zou vinden is een Sweet Table maken. Voor een receptie, jubileum of babyshower bijvoorbeeld. Een tafel waar een mooie taart op staat met daarbij allerlei verschillende soorten kleine lekkernijen. Allemaal lekker gebak dat bij elkaar past."

Wat is verder je toekomstplan? "Ik ben er aan begonnen om te kijken hoever ik kan komen, maar ik ben voorlopig zeker niet van plan om mijn baan er voor op te geven, want het is een veel te mooi vak. Als ik echt groot mag dromen dan zie ik een theetuin aan huis met Bed&Breakfast zeker wel zitten, heerlijk om dan mijn eigen gemaakte gebakjes en ontbijtjes te mogen serveren aan gasten."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "Pieter Dol. Hij leidt al jaren een meidenkamp in Otterlo. Waar komt zijn motivatie vandaan?"

Truus Oudendijk