• Tamara Groeneveld met Atje, een van hun paarden.

    Mandy van der Zwaard

Kettinggesprek met dierentolk Tamara Groeneveld

AALSMEER Is je dier bang voor vuurwerk? Wil je weten of je dier wel van knuffelen houdt? Tamara Groeneveld helpt, want zij kan praten met dieren. Tamara Vredenburg vraagt zich af hoe ze dat heeft ontdekt.

"Eigenlijk wist ik het al vanaf kinds af aan, hoewel het toen heel onbewust ging. Ik merkte dat ik mensen aankon voelen, ik kreeg bijvoorbeeld ineens hoofdpijn als ik naast iemand zat. Daaraan merkte ik dat ik anders was, maar ik kon het nog niet plaatsen. Tot ik elf was, toen begon ik overleden mensen te zien. Op een keer ben ik naar mijn ouders gegaan en zei dat er een jongetje in mijn kamer zat. Zij hebben het gelijk heel relaxt opgepakt en diverse mediums gezocht die mij konden helpen. Sindsdien ben ik gaan leren hoe ik ermee om moest gaan en hoe ik me ervoor af kon sluiten."

Wist je toen al dat dit je beroep zou worden?

"Nee, pas op mijn 17de dacht ik: nu weet ik het! Ik heb een gave en daar wil ik mijn werk van maken, dus ben ik mijn diploma magnetiseur gaan halen. Dierentolk is eigenlijk vanzelf gegaan. Ik kon altijd al makkelijk contact maken met overleden mensen en daardoor vroeg een kennis of ik niet eens met haar hond kon praten. Tot mijn verbazing kreeg ik zoveel binnen. Eerst dacht ik nog, ach misschien bedenk ik het allemaal wel, maar het bleek allemaal te kloppen. Daarna ben ik vooral met katten, honden en paarden gaan praten. Sinds ongeveer drie jaar ben ik volop hiermee bezig, maar sinds twee jaar sta ik ingeschreven bij de KVK."

En nu werk je als dierentolk

"Niet alleen als dierentolk, ook als magnetiseur voor mens en dier, maar mijn fulltimebaan is officemanager bij een vastgoedkantoor. Dat geeft mij de rust, ook financieel, om mijn gave te gebruiken als het kan en niet omdat het moet. Ik krijg wel veel aanvragen voor de dierentolk, maar dat kan ik tot nu toe combineren. Op mijn website, tamaragroeneveld.nl staan tarieven en dergelijke. Ik heb geen wachtlijst dus kan ik vrij snel in gesprek met het dier."

Hoe moet ik me dat voorstellen?

"Mensen sturen mij een foto van hun dier. Stel je hebt een hond en je wilt weten wat er in hem om gaat, of hij pijn heeft bijvoorbeeld. Of wil je hem voorbereiden op een verhuizing, scheiding of iets anders ingrijpends? Met de foto en informatie zoals het geslacht, de naam en leeftijd - want dan weet ik dat ik de juiste voor me heb - ga ik op mijn kamer zitten en stem ik mijn bewustzijn af op de ziel van het dier. En vanaf het moment dat ik contact heb gaat het eigenlijk vanzelf. Dan krijg ik antwoord op vragen, weet ik of het pijn heeft en meestal is er dan ook een boodschap voor het baasje."

We zijn nu op stal, waarom zijn we hier?

"Mijn opa was vroeger de molenaar hier van de Stommeermolen, en mijn familie heeft altijd al paarden gehad, daardoor wist ik vroeger al dat ik iets kon met mijn handen. Als klein kind voelde ik al, ja hier is het koud of warm of hier doet het pijn. Dan hield ik mijn handen erbij en ging het weg. Ik ging er dan even overheen en riep dan altijd 'Het is weer klaar want ik heb magische handen."

Wat is het leukste dat je gehoord hebt van een dier?

"Als ik met dieren praat, hoor ik echt een stem. En op een dag kreeg ik de foto van een hond, die er ongelooflijk stoer uitzag, echt zo'n imposante pitbull. Toen bleek hij een heel hoog ielig stemmetje te hebben, ja dat was hilarisch. Of die kat die verzuchtte of ik aan zijn baasje wilde vragen of ze niet als een baby tegen hem wilde praten. 'Ik ben al 12!'"

Wat geeft je het meeste voldoening aan dit werk?

"Dat ik kan helpen bij het realiseren van een betere verbinding tussen dier en mens, en dan vooral voor het dier omdat zij niet kunnen praten. Het is toch prachtig dat ze mij kunnen vertellen dat ze iets vaker vers water willen of dat ze de hond van de buren zo leuk vinden. Voor mezelf vind ik het leuk om, als mensen nog een beetje cynisch zijn, aan het dier iets specifieks te vragen, zodat ze weten dat het echt is."

Hoe zie je de toekomst?

"Ik zou heel graag nog veel meer als dierentolk en magnetiseur willen werken. Het is écht, écht mijn passie. Zo werk ik bijvoorbeeld nu samen met de dierenartsenpraktijk in Kudelstaart en daar hebben we al goede resultaten geboekt. Zo stuurde zij bijvoorbeeld laatst een oude poes, voor wie niet meer zoveel meer gedaan kon worden. In het gesprek met mij bleek dat de poes het eigenlijk wel goed vond zo, ze had geen zin meer in het leven. En nadat gesprek met mij, kwam er een enorme rust over haar en leefde ze de laatste periode zeer tevreden."

Wie nodig jij uit?

"Ik nodig Elly Groeneveld uit. Zij is coach, waarbij ze geholpen wordt door paarden. Ik ben benieuwd welke sessie haar het meest is bijgebleven."

Mandy van der Zwaard