• Robin Boers, in kapsalon Estilo

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek Robin Boers: Creativiteit maakt dit vak leuk

Een charmante meid, Robin Boers; een vrouw met stijl. Ze is kapster in kapsalon Estilo bij Bagdat en Mariska en heeft daar een eigen nagelstudio: A touch of beauty. Ze is moeder van zoontje Luca (bijna 5) en zwanger van een tweede jongetje. Choekie is al jaren de kapper van haar vriend. Hij is heel benieuwd wat Robins toekomstplannen zijn.

Hetzelfde als wat ik nu doe, maar dan ietsje minder. Met één kind ben je redelijk flexibel, Luca gaat al naar school en dat betekent voor ons ook de nodige vrijheid. Met een baby erbij wordt dat toch anders, dan moeten we ons weer bezighouden met: wie is wanneer thuis? Nu hebben we het goed geregeld, we zorgen samen voor hem. De dagen in de kapsalon staan vast, als mijn vriend er niet is, gaat hij naar opa of oma. De nagelstudio is mijn eigen bedrijfje en die afspraken maak ik op tijden dat mijn vriend thuis is."

Hoe ben je ooit aan de nagelstudio begonnen?.

Het had altijd al mijn interesse, ik had een vriendin met een eigen salon en ik ging vaak met haar mee naar de cursus. Toen het meisje dat in het pand hiernaast een nagelstudio had er mee stopte zeiden mijn collega's in de kapsalon: waarom ga jij het niet doen? Een goed advies, ik wilde toch al wat meer werken en die afwisseling leek mij wel leuk, dus ik heb de stap maar gezet en ik ben een avondopleiding gaan volgen in Amsterdam.

Waarom heb je de keuze gemaakt om kapster te worden?

"Dat is er al heel vroeg ingeslopen. Op mijn veertiende ben ik als zaterdagbaantje gaan helpen bij een kapsalon naast de Hoogvliet. Dat was een idee van mijn moeder en het leek mij inderdaad heel leuk. Het kappersvak beviel mij wel en ik ben na de middelbare school de opleiding gaan volgen. En tijdens de opleiding meteen ook gaan werken: een dag naar school en de andere dagen in de kapsalon. Een prima systeem, want in de praktijk leer je het meest."

Wat maakt dit vak leuk?

"De creativiteit, en dat geldt zowel voor haar als voor nagels. Het is iets wat je heel erg kunt personaliseren en dat is leuk".

Personaliseren? Ook nagels? Hier spreekt de leek.

"Ja, het geldt zeker ook voor nagels, de ene vrouw wil allerlei bijzondere creaties en de ander het liefst zo natuurlijk mogelijk. Je kunt er van alles mee."

Gaat je voorkeur naar een van de twee uit? Kapster of nagelstyliste?

"Nee, niet echt. Vooral de afwisseling is fijn, niet vijf dagen lang elke dag hetzelfde doen."

Heb je al veel klanten?

"Op het ogenblik is het even wat minder, ik heb verschillende klanten ergens anders ondergebracht, omdat ik het gewoon wat rustiger aan moet doen vanwege mijn zwangerschap.

Vertel eens, wat kan je allemaal met nagels? En wat gebruik je het meest?

"Gel lak is heel populair en daarnaast ook kunstnagels. Daarin is weer een nieuw product op de markt, een combinatie van acryl en gel. Dat zit heel mooi en hecht veel beter. Ik heb ook wel een tijdje natuurlijke nagels gedaan met alleen maar een lakje, maar tegenwoordig gebruik je eigenlijk nooit meer gewone nagellak. Het duurt allemaal veel langer om het aan te brengen en houdt veel korter. Bij mijn klanten is het half-half, er zijn dames bij die niet van kunstnagels houden, maar wel graag mooie nagels willen en dan kom je al snel bij gel lak uit. Dat hoeft niet perse met een kleurtje, het kan ook heel natuurlijk, gewoon mooi blank."

Komen er ook mannen in je studio?

"Wel een keer gehad. In de kapsalon komen ook mannen en dan praat je er wel eens over. Het lijkt ze wel wat, maar vinden de stap dan toch te groot om het echt te gaan doen. Maar ik heb inderdaad een keer een man in de studio gehad die een nagelbijter was. Soms is dat zo ernstig dat de nagels half weg zijn; het doet bijna pijn als je er naar kijkt. Bij hem heb ik er een stukje kunstnagel op gezet en afgewerkt met matte lak. Hij is regelmatig terug gekomen om het bij te werken, tot zijn eigen nagels weer aangegroeid waren en is daardoor wel van het nagelbijten af gekomen."

En hoe bevalt het in de kapsalon?

"Heel goed, eigenlijk is er vanaf de dag dat ik hier kwam een soort klik. Het is nooit vreemd geweest om hier te werken, het voelde vanaf het begin af aan al heel vertrouwd. Die meiden zijn heel gezellig en de sfeer in de kapsalon is fijn, dat zeggen onze klanten ook. Het is een soort huiskamergevoel."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Mijn zusje Denise; ze is wimperstyliste en is kort geleden een salon in Aalsmeer gestart. Ze doet ook microbladen, een nieuwe techniek van semipermanente make up. Ik wil graag dat ze er iets over vertelt."

Truus Oudendijk