• Martijn Lobbes in zijn werkplaats.

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek: 'Van de een op de andere dag voor mijzelf begonnen'

AALSMEER Bij binnenkomst snort de naaimachine, er moet nog even een klus afgemaakt worden. Martijn Lobbes is een bruisende persoonlijkheid, die vol passie over zijn vak vertelt. Hij heeft een zeilmakerij en die loopt uitstekend. Volgens Sander Huis is het een moeilijk vak. Waarom heeft Martijn hiervoor gekozen?

Truus Oudendijk

Martijn: "Ik had nooit gedacht dat ik een eigen bedrijf zou starten, maar ik zat helemaal niet lekker in mijn vel en van de een op de andere dag heb ik mijn baan opgezegd en ben ik voor mijzelf begonnen. Ik heb gewoon de stap gezet."

Wat voor opleiding heb je gevolgd?

"Vanaf een jaar of 15 werkte ik al in de botenbouw: vooral houtwerk zoals schuren en schilderen. Dat beviel me wel en ik vond dat daar een opleiding bij hoorde, maar de nautische opleiding die ik gekozen had viel tegen.

De accommodatie was slecht en er waren totaal geen goede faciliteiten. Toen ik aan het lassen was trok er een scheur in het dak en na een heftige regenbui kwam er een sloot water naar beneden. Kortom: het was een drama. Ik had er genoeg van en was er helemaal klaar mee. Ik ben weg gegaan om vervolgens zelfkennis op te doen in de nautische branche."

Wat ben je gaan doen?

"Ik ben in de offshore gaan werken, het bouwen van rubberboten, maar dat waren lange dagen en niet echt een vak waar mijn roots lagen. Ik ben eerst klein renovatiewerk gaan doen en daarna in de sloepenbouw gaan werken. Toen tijdens de crisis mijn baan op de tocht kwam te staan en ik mij aan het bezinnen was op iets anders, bood de zeilmakerij mij een baan aan. Ik heb er ruim zeven jaar met heel veel plezier gewerkt. Ik was er nagenoeg vanaf het begin bij. Het bedrijf groeide maar daarmee ook mijn leergierigheid. Alleen was er geen mogelijkheid om net zoveel zeggenschap te krijgen als bij een eigen bedrijf. En ik wilde meer. Meer zeggenschap, met klanten communiceren, verbeteringen in het bedrijf aanbrengen, ik had heel veel ideeën en die vonden hun weg niet. We hadden geen onenigheid of zo, maar zagen van beide kanten in dat het tijd was voor mij om een volgende stap te maken."

Waar heb je je toen op gericht?

"Ik dacht: eerst eens kijken waar mijn hart ligt. Vervolgens ben ik bij een een Italiaanse modezaak binnengestapt. Als je daar iets koopt, zit het na tweehonderd keer wassen nog netjes. En daar houd ik van. Ik hou van duurzaamheid en kwaliteit. Een spijkerbroek waar ik twaalf jaar mee doe, mag van mij veel geld kosten. Zo denk ik er ook over wat betreft mijn apparatuur en het materiaal dat ik gebruik. Ik moet goede spullen hebben. Bij die modezaak kon ik komen werken, maar al na een uur wist ik: dit is precies wat ik niet wil."

En waar kwam dat door?

"Dit, wat ik nu doe, een zeilmakerij, dat is mijn vak. Daar ben ik goed in. Ik vind het leuk om dingen te ontwerpen en ik vind het leuk om dingen te maken. In een modeatelier zie ik niet het eindresultaat en heb ik geen connectie met de klant en dat is wat ik wel wil."

Maar een eigen bedrijf beginnen is weer een hele stap.

"Een vriend van mij had zijn huis verkocht en die bood aan om mij financieel te helpen bij het opzetten van een eigen zaak. Dezelfde avond hebben we een schets van een logo gemaakt en een bedrijfsnaam bedacht. De volgende dag zijn we samen op pad geweest om spullen in te kopen waaronder een mooie naaimachine."

[En deze ruimte was beschikbaar?

"Mijn moeder heeft hier jarenlang een winkel gehad. Nadat zij eruit is gegaan werd de ruimte als stalling en opslag gebruikt. Ik heb een dag lang uitgezocht wat het betekende om het als bedrijfsruimte in te richten. Ik heb van alles bij elkaar gesprokkeld, het goedkoopste laminaat aangeschaft en een vriend die timmerman is heeft een werktafel voor mij gemaakt. Het is een fantastische werkplaats geworden."

Sander snapt er niets van dat je met niet meer dan een rol zeil naar een klant toe gaat. Hij vraagt zich af hoe je dat doet.

"Het gaat om precisie. Daar draait het om. Als je 5mm extra knipt op bijvoorbeeld een Buiskap kan je hem weggooien. Alles valt en staat met het inmeten, daar moet je veel tijd in steken. Boten vormen het merendeel van mijn omzet, maar ik maak ook parasols, terrasoverkappingen en zelfs een hondenmand voor achter in de auto. Eigenlijk alles wat mogelijk is."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Bas van Leeuwen. Hij is timmerman en een vriend van mij. Ik ben benieuwd wanneer hij die klus bij mij nou eens af komt maken."