• Sander Huis in de jachthaven thuis.

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek: Watersport als werk, auto's als hobby

AALSMEER Sander Huis is enthousiaste jonge knul. Harde werker, opgegroeid tussen de boten, maar met een grote passie voor auto's. Hij behoort tot dezelfde vriendengroep als Jeroen Bastian, met wie ik de laatste keer sprak. Jeroen is benieuwd waarom Sanders voorkeur uitgaat naar auto's in plaats van boten.

Sander: "Voornamelijk zit ik in de watersport, maar mijn hobby is de autosport. Ik werk hier op de jachthaven van mijn vader, met de bedoeling om het een keer over te nemen. In eerste instantie heb ik een opleiding gevolgd in de autotechniek; eerst vmbo daarna mbo. Die opleiding heb ik versneld afgerond, om aansluitend nog een watersport-opleiding te doen."

Dat heb je samen met Jeroen gedaan? "Ja, maar ook de opleiding autotechniek. Jeroen vond het alleen niks en hij is eerder gestopt dan ik. Ik heb die opleiding wel afgemaakt, want ik wilde iets hebben om op terug te kunnen vallen. De tweede opleiding was puur watersport en gericht op onderhoud en reparatie van boten, het hijsen en stallen van boten en het onderhoud van het terrein. Dat zat er allemaal in."

Als je de hele dag met boten werkt is het niet leuk om 's avonds ook nog met boten bezig te zijn.

Maar waarom vind je auto's leuker dan boten? "Als je de hele dag met boten werkt is het niet leuk om 's avonds ook nog met boten bezig te zijn, dan gaat de lol er van af. Ik merk dat ook in onze vriendengroep. Het zijn allemaal jongens die niet met auto's werken. Maar die vinden het wel leuk om naar het circuit te gaan."

Je doet aan driften heb ik mij laten vertellen, leg eens uit wat dat betekent

"Driften is met een auto dwars de bocht door gaan, al slippend. Daar komt het zo'n beetje op neer. Het is een sport binnen de autowereld. Sommige mensen vinden track rijden leuk, zoals in de Formule 1, maar dan ga je alleen maar rechtdoor. Wij gaan schuin. Eerst doe je dat alleen en ga je zelf de bochten rijden om het circuit te verkennen. Een beetje rond draaien, de kont de andere kant opgooien en weer doorgaan. Als je dat een aantal keren hebt geoefend ga je het met zijn tweeën doen. De een rijdt voor en jij moet volgen. Vervolgens draai de rollen om. Het is natuurlijk de bedoeling dat je elkaar net niet raakt, maar je mag af en toe wel je wiel er tegenaan zetten. Dat is in grote lijnen waar het om gaat. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat je achterwielen sneller draaien dan je voorwielen."

Wat is het wedstrijd-element? "Er wordt een lay-out gemaakt van de baan en daar staan verschillende clipping points op aangegeven. Het is de bedoeling dat je afwisselend met de voor of achterkant van de auto dicht bij zo'n clipping point komt. Dat levert punten op. Vervolgens is er een battle, die doe je met zijn tweeën, meestal met jongens uit de vriendengroep, maar ik rijd ook wel tegen jongens die ik niet ken. Bij zo'n battle gaat het er om dat je het rijgedrag van je voorganger kopieert. Dat is het wedstrijdelement. Daarnaast zijn er ook oefendagen. Dan is het gewoon vrij rijden."

En de watersport als sport, wat doe je? Zeilen? "Nee, zeilen niet, Jeroen zal het ook wel verteld hebben, we doen veel aan kneeboarden en wakeboarden. Waterskiën vind ik zelf iets minder leuk. Maar we hebben als vriendengroep verschillende speedboten, dus genoeg opties om van alles te doen. En natuurlijk is het ook leuk om met de bootjes een lekker toertje te maken op de Poel of met vrienden en een biertje mee naar ons eiland. Gezelligheid, daar gaan we voor. Een van onze vrienden heeft een mooie grote rubber band waar we met zijn allen op kunnen zitten, lekker achter een boot hangen en een beetje klieren."

(Op dit moment bemoeit vader Huis, die aan het schilderen is maar het gesprek nauwlettend volgt, zich er ook mee:] "Ze houden natuurlijk ook van een beetje spanning. Er is de nodige ondeugendheid Ze willen graag hard varen, wat niet mag en waar ze voor aangehouden kunnen worden."

Door de jaren heen weet ik echt wel, waar het wel en waar het niet kan.Ik snap het, het is de uitdaging om uit handen van de waterpolitie te blijven. Hoe houden we Erik buiten de boot? Vader: Huis "Hij kent die jongens allemaal, stuk voor stuk. Sander: omdat we grotere boten hebben gaan we steeds meer naar de waterskibaan; vroeger met de rubberbootjes deden we het wel op de Poel, wat natuurlijk niet mag, maar hard rijden mag ook niet. Ik vaar al vanaf dat ik vier jaar oud was. Door de jaren heen weet ik echt wel, waar het wel en waar het niet kan."

Hoe is het om met je vader samen te werken? "Dat gaat prima, we kunnen elkaar goed verdragen. Ik houd mij voornamelijk met de boten bezig, mijn vader vooral met het onderhoud van het terrein."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "Martijn Lobbes, hij is zeilmaker en dat lijkt mij zo'n moeilijk vak, Waarom heeft hij daarvoor gekozen?"

Truus Oudendijk