• fluisterboot De Otter

    Truus Oudendijk
  • Oosteinderpoel met op de achtergrond molen de Zwarte Ruiter

    Truus Oudendijk

Met fluisterboot door het Oosteinder plassengebied

AALSMEER We waren er serieus op voorbereid. De nacht ervoor had het nog gevroren, dus dikke trui aan, warm jack, sjaal om, want ondanks de prachtig zonnige middag is het op het water altijd koud. Het was allemaal niet nodig. De fluisterboot blijkt een overdekt vaartuig met ramen die heel comfortabel open of dicht kunnen.

Een originele Giethoornse rondvaartboot, geschilderd in de Aalsmeerse kleuren, zwart groen en rood. Elektrisch, dus geruisloos, duurzaam en vriendelijk voor het milieu. Aan boord de uitgenodigde pers en een groep docenten van de plaatselijke basisscholen. Ook voor schoolkinderen is een boottochtje een leuk en leerzaam uitje. Schipper is deze middag Jan Koster, eigenaar van restaurant Centennial en initiatiefnemer van Aalsmeer Rondvaart.

DE PRAAM vertrekt vanaf hotel Chariot, een traditionele plek want in de ernaast gelegen sloot lagen vroeger de pramen om bloemen aan te voeren voor veiling Bloemenlust. De tocht voert via de Ringvaart, waar we zicht hebben op gemaal Bolstra. Koster is een prima gids en weet veel te vertellen over de drooglegging van de Haarlemmermeer in 1836 ten tijde van Koning Willem I en de rol die de Engelsen daarbij gespeeld hebben.

VOGELPARADIJS We koersen verder naar de Oosteinderpoel een uniek natuurgebied beheerd door het Noord-Hollands Landschap en mede in stand gehouden door stichting De Bovenlanden. We varen langs gecultiveerde akkers, waar seringen, sneeuwballen en ilex worden geteeld. Een beroep dat volgens Koster een roeping is, want het is een bewerkelijke cultuur. De seringenakkers worden afgewisseld door uitgestrekte rietvelden, die nog in de natuurlijke staat verkeren. Het is een uniek gebied waar zo'n zestig soorten vogels huizen, waaronder het ijsvogeltje. De grauwe kiekendief woont er ook. Deze roofvogel staat bovenaan de voedselketen en maakt elke middag tussen vier en vijf zijn rondje over het water en de aangrenzende velden.

SCHILDPAD Er komen diverse soorten ganzen voor, waaronder de brandgans, een trekvogel die normaal gesproken een periode op Spitsbergen doorbrengt, maar nu geen animo heeft uit dit voedselparadijs te vertrekken. Door de hoge CO2 uitstoot groeit het gras veel sneller en is er het hele jaar voldoende proviand aanwezig. Koster wijst ons op de plek waar de grote schildpad soms ligt te zonnen. Dit dier heeft inmiddels het imago van het monster van Loch Ness. Iedereen weet dat hij er is, maar slechts weinigen krijgen hem te zien.

WE VAREN richting het Oosterbad, nostalgische plek waar veel Aalsmeerse kinderen hun eerste zwemles hebben gehad. Bijzonder is dat het gerund en onderhouden wordt door vrijwilligers. We passeren het gebouwtje van de ijsclub en volgens Koster heeft Sjoukje Dijkstra haar eerste pirouetje op het ijs van de Oosteinderpoel gedraaid. Het zou zomaar kunnen. Vanaf het grote water is er prachtig uitzicht op molen de Zwarte Ruiter die van 1778 tot 1858 dienst heeft gedaan. Bijzondere aanwinst deze nieuwe rondvaart door Aalsmeerse wateren. Meer informatie over vertrektijden en mogelijkheden is te vinden op www.aalsmeerrondvaart.nl.

Truus Oudendijk