• Archief BDU

Nachtvluchten op Schiphol beperken

SCHIPHOL De provincie Noord-Holland en gemeenten rond Schiphol willen een drastische beperking van het aantal nachtvluchten op Schiphol. In ruil daarvoor zouden er meer vluchten overdag op de luchthaven mogelijk moeten zijn.

Dat verklaarde gedeputeerde Adnan Tekin van Noord-Holland in De Telegraaf. Tekin is voorzitter namens gemeenten rond Schiphol en de provincie in de Omgevingsraad Schiphol (ORS), de vroegere Alderstafel, waar het toekomstige beleid voor de luchthaven wordt uitgestippeld.

Tekin meent dat tenminste 10.000 van de jaarlijkse 32.000 vluchten moeten verdwijnen: ,,De nachtvluchten leiden tot veel verstoring van de nachtrust en voegen niet veel toe aan de economisch belangrijke netwerkfunctie van Schiphol." Een optie daarbij is volgens hem het sluiten van de luchthaven tussen 1.00 uur 's nachts en 6.00 uur in de ochtend. Door het inleveren van nachtvluchten zou Schiphol na 2020 overdag weer een tijdje door kunnen groeien, aangezien voor het vaststellen van de mate van geluidhinder nachtvluchten zwaarder tellen dan vluchten overdag. Hij verwacht bovendien bij omwonenden meer begrip voor groei overdag wanneer de overlast 's nachts daadwerkelijk minder wordt. Verder hebben gemeenten in het achterhoofd dat met deze maatregel wellicht meer ruimte kan ontstaan voor woningbouw.

GEEN GEVOLGEN Volgens Tekin hoeft de inkrimping geen gevolgen te hebben voor de rol van Schiphol als overstapluchthaven. "Er moet ruimte blijven voor vertraagde vluchten en voor vertrekkende en aankomende vluchten in de vroege ochtend," aldus de gedeputeerde.

De Omgevingsraad Schiphol brengt aan het eind van het jaar een advies uit over hoe de toekomst van Schiphol er uit moet gaan zien, inclusief de rol daarbij van nachtvluchten. Gemeenten uiten de laatste tijd steeds meer kritiek op die nachtvluchten. Veel van hun inwoners worden regelmatig in hun slaap gestoord door vliegtuiglawaai, wat niet alleen leidt tot grote ergernis, maar wat ook allesbehalve gezond is.

Afgelopen maand zei de Amstelveense VVD-wethouder Herbert Raat te willen ijveren voor een nachtvluchtenverbod. Volgens hem wegen de voordelen van de nachtvluchten niet meer op tegen de overlast die zij veroorzaken.