• Gemeente Aalsmeer

Energy Hub Aalsmeer geopend op Dag van de Duurzaamheid

AALSMEER Het is vandaag 10 oktober. Niet alleen een fijne dag voor drummers, maar ook voor mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Het is namelijk de Dag van de Duurzaamheid. Een mooi moment om de Energy Hub Aalsmeer officieel te openen, zo vond de gemeente. En zo geschiedde. 

Vanochtend kwamen daarom alle deelnemende partijen aan de Energy Hub samen in Kindcentrum Triade. Na een presentaties werden de aanwezigen verrast met een bijzondere openingshandeling. Kinderen van IKC Triade hadden onder leiding van filmmaker Evelyne Draaijer een film opgenomen over de Energy Hub. Alle deelnemende partijen vertelden daarin wat hun rol in het unieke energieproject is.

KOUD EN WARM Aan het eind van de film ontmoetten wethouder Wilma Alink vergezeld van een stroom blauw geklede kinderen en wethouder Robbert-Jan van Duijn met een stroom rood geklede kinderen elkaar. Met die ontmoeting tussen ‘koud’ en ‘warm’ werd de Energy Hub officieel geopend.

De gemeente Aalmeer is initiatiefnemer van de Energy Hub. Infinitus Energy Solutions Group heeft in opdracht van de gemeente gekeken wat de meest duurzame energievoorziening voor de wijk Hornmeer zou zijn. Met de lokale partijen Kindcentrum Triade, Sportcentrum De Waterlelie, NLDC Datacenters en Fertiplant is gewerkt aan een gezamenlijke duurzaamheidsvisie en realisatie van de energie-uitwisseling. In de Energy Hub maken zij op een technisch slimme manier gebruik van elkaars warmte en koude. De nu gerealiseerde CO2-reductie staat gelijk aan de CO2-uitstoot van zo’n 74 huishoudens. 

UITDAGINGEN Wethouder Alink ziet de Energy Hub als een belangrijke stap in de duurzaamheidsambitie van de gemeente. “We willen in 2040 fossielonafhankelijk zijn. Een van de grote uitdagingen daarbij is om ervoor te zorgen dat woningen en bedrijven in Aalsmeer geen aardgas meer nodig hebben. Zoals hier de uitwisseling van energie plaatsvindt, is daar een prachtig voorbeeld van.”

Ook wethouder Van Duijn is enthousiast, en dan met name omdat Kindcentrum Triade zo’n belangrijke spil is in dit project. “Het is voor de kinderen niet alleen belangrijk dat hun school bijdraagt aan een duurzame toekomst, het hele project is natuurlijk ontzettend leerzaam voor ze. Het is geweldig dat ze nu al kennismaken met dit soort bijzondere technieken en samenwerking.”

AANSLUITEN Voor de deelnemende partijen is het vanaf nu iedere dag de Dag van de Duurzaamheid. De wethouders hopen dat nog meer bedrijven en andere partijen in de Hornmeer zich aansluiten bij de Energy Hub. Want nu deze geopend is, zijn extra aansluitingen op termijn mogelijk en kan er hopelijk nog meer energiebesparing plaatsvinden. Meer informatie over het project is hier te vinden. Wil je graag het filmpje zien over de opening? Kijk dan hieronder (bron: Youtube/NLDC Datacenters).