• Gemeente Aalsmeer

Gemeenteraad stemt voor inzameling blik en drinkpakken

AALSMEER Inwoners van de gemeente Aalsmeer kunnen vanaf 15 november naast plastic ook blik en drinkpakken apart inzamelen. De gemeenteraad ging gisteravond unaniem akkoord met een voorstel hiertoe. Bewoners kunnen hun blik en drankkartons bij het plastic voegen en inleveren in de plasticbakken. Om de extra aangeboden hoeveelheid op te vangen, worden in de gemeente tien extra inzamelbakken geplaatst.

Dit besluit loopt vooruit op het nieuwe 'Van afval naar grondstof'-beleid. Raad en college vinden het belangrijk dat inwoners hun afval nu al duurzaam in kunnen zamelen. Er loopt momenteel een enquete hierover op de website van de gemeente. Bewoners kunnen via deze vragenlijst en op bewonersbijeenkomsten op 8, 12 en 14 november aangeven of dit ook in de toekomst de door hen gewenste manier is van afval inzamelen.

OPWARMING Plastic wordt gemaakt van aardolie. Aardolie wordt schaars én het gebruik ervan draagt bij aan de opwarming van de aarde, aldus de gemeente. Grootschalige recycling van plastic verpakkingsafval zorgt voor minder druk op het milieu. Met blik worden alle metalen verpakkingen van aluminium, staal of ijzer bedoeld. In Nederland wordt zo'n 94 procent van de metalen verpakkingen gerecycled. Metalen verpakkingen kunnen eindeloos gerecycled worden zonder dat de kwaliteit ervan achteruit gaat. 

Drinkpakken zijn gemaakt van gelamineerd karton. Vanwege het gelamineerde laagje in de binnenkant van de verpakking mogen drinkpakken niet bij het oud papier. Drinkpakken kunnen echter wel goed worden gerecycled. Het papier, de folie en het aluminium worden van elkaar gescheiden en dan verwerkt tot grondstoffen. Kartonnen pakken voor soep en sauzen zijn ook drinkpakken. Op de website van afvalinzamelaar Meerlanden is terug te vinden wat allemaal behoort tot plastic, blik en drinkpakken.