• Gido Oude Kotte

    website gemeente Aalsmeer

Nieuwe burgemeester Guido Oude Kotte: 'Aalsmeer trok ons allebei'

Truus Oudendijk

AALSMEER De nieuwe burgemeester van Aalsmeer Guido Oude Kotte is 38 jaar, gehuwd en net vader geworden. Hij is sinds 2013 wethouder in Heerhugowaard. Daarvoor was hij drie jaar raadslid en fractievoorzitter van het CDA. Na zijn opleiding bestuurskunde in Leeuwarden en rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen was Oude Kotte tien jaar jurist en partner bij een adviesbureau gespecialiseerd in omgevingsrecht en bestuursschades. Van 2010 tot 2013 was hij senior docent staats- en bestuursrecht bij de Thorbecke Academie en financieel directeur in het bedrijf van zijn familie.

Oude Kotte was al een tijdje op zoek naar de functie van burgemeester. "Ik hou de profielschetsen voor burgemeesters al een tijdje in de gaten. Eerst heb je het gevoel dat je klaar bent voor meer verantwoordelijkheden en op een gegeven moment weet je dat je het kan. Daar groei je als bestuurder langzaam naartoe", meldt hij in het Noordhollands Dagblad "Ik heb in nauw overleg met mijn vrouw gekeken naar een gemeente waar we allebei iets kunnen betekenen. Aalsmeer is een ondernemende en hechte gemeenschap. Dat trok ons allebei."
Hij is geboren in Apeldoorn en via Heerenveen, Leeuwarden en Groningen in 2009 samen met zijn vriendin in Heerhugowaard gaan wonen. De keuze om politiek actief te worden heeft hij gemaakt omdat "als je mee wil praten over maatschappelijke problemen en daar een oplossing voor zoeken, moet je lid worden van een politieke partij. Daar vorm je een visie over hoe een samenleving bestuurd moet worden." Na het bestuderen van verschillende partijen was er voor hem maar een keuze: het CDA.

Gido Oude Kotte voldoet aan de in oktober 2018 vastgestelde profielschets, waarin duidelijk werd gemaakt dat Aalsmeer op zoek was naar een betrokken, toegankelijke, maar ook daadkrachtige burgemeester. Communicatief sterk en zich bewust van de omgeving in al haar diversiteit. De gemeenteraad draagt de nieuwe kandidaat voor aan de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming is definitief na ondertekening van het Koninklijk Besluit. De installatie van de nieuwe burgemeester vindt plaats op 16 april.