• Rob Engelaar

Onderzoek naar herstart reanimatiegroep in Aalsmeer

AALSMEER Enkele vrijwilligers van de Stichting AED Westeinder onderzoeken de mogelijkheden voor een herstart van de reanimatiewerkgroep in de gemeente Aalsmeer.

Ongeveer 10 jaar geleden is er begonnen met het alarmeren van burgers bij reanimatiemeldingen in Aalsmeer en Kudelstaart. Dit gebeurde onder de vlag van de vanuit de EHBO Aalsmeer opgerichte Stichting AED Westeinder.

AANRIJTIJDEN Aanleiding was de constatering dat de aanrijtijden van de ambulancedienst in de gemeente over het algemeen te lang waren voor een succesvolle reanimatie van patiënten. Een snelle opstart van borstcompressies in combinatie met de inzet van een AED vergroot de overlevingskansen van de patiënt aanzienlijk. Vandaar dat de stichting, waarbij vrijwilligers de eerste reanimatie op zich nemen totdat de ambulance arriveert, het levenslicht zag. 

Enkele weken geleden schreef het Witte Weekblad over het stoppen van de activiteiten van de Stichting AED Westeinder. De stichting had de vrijwilligers tijdens de nieuwjaarsreceptie laten weten dat er per 31 maart gestopt zou worden met de reanimatie-activiteiten. Over de exacte redenen van het stoppen met de stichting, kon en wilde voorzitter Michel Vreken op dat moment niets zeggen.

DOORSTART Inmiddels is bekend dat enkele leden van het reanimatieteam de handen ineen hebben geslagen. Zij willen een doorstart gaan realiseren. Training, een goede alarmering en samenwerking met de andere hulpdiensten zullen daarbij belangrijke speerpunten gaan worden in de nieuwe opzet, zo laat de groep vrijwilligers de redactie weten.

"Wij hebben geen actuele lijst van deelnemers die de afgelopen jaren hun inzet hebben getoond om mensenlevens te redden door middel van reanimatie", aldus de initiatiefnemers. "Wel willen wij al die deelnemers graag op de hoogte brengen van de plannen van de werkgroep. Zij kunnen zich melden via info@reanimatieaalsmeerkudelstaart.nl."