• Rien de Ruiter met zijn kunstwerk 'De Staalmeesters'

    Mandy van der Zwaard

'Amazing Rien' borduurt Staalmeesters

KUDELSTAART Hij geniet bekendheid met trampolinespringen en als docent, maar sinds deze zomer is Rien de Ruiter ook een groot voorbeeld voor alle borduurliefhebbers. Sinds zijn deelname aan de Amazing Amateurs, waarbij zijn geborduurde schilderij 'Im Wirtshaus' in de etalage van de Gezondheidswinkel stond, wordt Rien geroemd om zijn kunstwerken. Van naamplaatjes in militaire dienst tot de nachtwacht van Rembrandt, hij draait er zijn hand niet voor om. Hoewel… De Staalmeesters die hij nu maakt, dáár heeft hij een ander mening over.

Zijn vrouw Jeannette laat trots de kunstwerken zien. De Ruiter zelf is bescheiden, maar beseft zich steeds meer dat het heel bijzonder is wat hij maakt. Een paar jaar geleden was hij derde in de landelijke wedstrijd 'borduren voor mannen.' Hij werd er niet voor gehuldigd, net zo min als toen hij vierde werd op het wereldkampioenschap trampolinespringen in 1970. Dat eerste vindt hij niet zo erg, dat tweede vindt hij nog steeds een gemiste kans van de gemeente. Rien vertelt: "Maar het mooiste cadeau kreeg ik toch wel, want via de vrouw van mijn partner bij het synchroonspringen leerde ik Jeannette kennen."

RUST Drie jaar later als hun dochter verwacht wordt, begint zijn vrouw aan een schellekoord. Wanneer een telefoongesprek wel erg lang duurt pakt de gymnast het werk zelf maar op. "Ik vond het leuk om te doen. Dat wist ik wel, want in militaire dienst heb ik voor al mijn kamergenote de naamplaatjes en pailletten op hun uniformen genaaid, toen gaf het ook al rust aan mijn hoofd. Maar dit was wel even wat anders natuurlijk. Ik heb Jeannette gevraagd om naar de winkel te gaan en een patroon te kopen, dat was me nog net een stap te ver," lacht hij.

VRESELIJK Al heel snel vindt hij uit, dat het kleiner maken van de steken, een grotere uitdaging is, en zo ontwikkelt hij zijn eigen systeem. Een schilderij wordt vier keer kleiner door zijn steek, en de achterkant is bijna net zo mooi als de voorkant. "Het is wel eens gebeurd dat ze er een verkeerd om ingelijst hebben," zegt hij. Zijn Toetanchamon, volgens de maker 'Een vreselijke gebeurtenis', is een beeldschoon plaatje met heel veel gouddraad. "Ja precies, dat knapte steeds, vandaar. Maar niets haalt het bij 'De Staalmeesters' waar ik nu mee bezig ben. Dit is werkelijk niet te doen. Vreselijk, wat een drama. Ik borduur normaal met een draad per kleur, nu moet ik gaan mengen. Dus per draad, twee kleuren. Vreselijk, ik snap niet waarom ik dit leuk vind." Op de vraag of hij hem dan wel afmaakt antwoord hij doodleuk: "Ja natuurlijk, wat denk jij dan. Das zonde."

ELKE DAG Rien borduurt zeker een uur per dag, meestal meer, maar na de zware legionella besmetting van twee jaar geleden, merkt hij dat zijn energie nog niet helemaal terug is. Toch zet hij zich aan zijn hobby, meestal ook op vakantie. Aan de Spaanse kust zwermen de vrouwen dan om hem heen en zijn diep onder de indruk van zijn kunnen.

Rien lacht het allemaal een beetje weg, maar stiekem geniet hij van deze verhalen. "Kostelijk," noemt hij het.

WIE HELPT? Hij zou nog wel eens graag willen exposeren. Daar heeft hij wel een beetje hulp bij nodig. Fysieke hulp bij het inlijsten en bij het organiseren. Wie wil helpen? Mail dan naar m.eggink1@gmail.com

Mandy van der Zwaard