• Truus Oudendijk
 • Truus Oudendijk
 • Truus Oudendijk
 • Bezoekers van Kunstkas

  Truus Oudendijk
 • Muziek in de Historische Tuin

  Truus Oudendijk
 • Keramiek van Anneke Harting, opm de achtergrond schilderij van Bob vd Heuvel

  Truus Oudendijk
 • expositie in de Historische Tuin

  Truus Oudendijk
 • Mini concert in de Historische Tuin

  Truus Oudendijk
 • - Beestjes jurk van Marianne Thieme in het Flower Art Museum

  Truus Oudendijk
 • Werk van het illegale Kunstgenootschap

  Truus Oudendijk
 • Demonstratie Chinees penseel schilderen

  Truus Oudendijk

Kunstroute opnieuw culturele hoogtepunt in Aalsmeer, bekijk hier de foto's

AALSMEER De kunstroute is het jaarlijkse culturele hoogtepunt in Aalsmeer en dat het inderdaad een hoogtepunt is, is afgelopen weekend weer eens duidelijk gebleken. Prachtig weer, iedereen op de fiets of met de benenwagen, want met de auto is een bezoek aan de locaties nagenoeg niet te doen. Maar wat was het weer bijzonder. De bezoekers konden genieten van een uitgebreide en heel diverse kunstcollectie op uiteenlopende locaties. Zoals gebruikelijk vond de officiële opening plaats in jachthaven Otto, waar een groot aantal kunstenaars hun werk exposeerden. Opvallend dit jaar het werk van Nosrat Mansouri Gilani. Minuscule visjes, gemaakt van blik of ijzer en gevat in een grote cirkel, vormden een intrigerend driedimensionaal object.

Het community art project in de gastvrije boomgaard was, zoals altijd, een feest van herkenning. Honderd Aalsmeerders hebben zich laten verleiden om hun favoriete plek in het dorp vorm te geven in Panorama Aalsmeer, het zij door een tekening, een schilderstuk of een foto. Opmerkelijk was dat verschillende kinderen hun sportveld hebben geschilderd als de plek waar ze zich het fijnst voelen, met heerlijke teksten als: "Ik zie het juigende publiek, het is zover, de wetstrijd begind"

Jachthaven 'De Oude Werf' staat altijd garant voor artistieke uitspattingen. Sieraden gemaakt van oude binnenbanden van fietsen of auto's, tassen van oude postzakken of van duurzaam materiaal zoals vijverfolie, asfaltfolie of brandslang allemaal in combinatie met leer. Van Anneke Harting zelf, gastvrouw op deze locatie, viel dit keer een uitgebreide collectie keramiek te bewonderen, gerelateerd aan de Japanse cultuur. Mark van Kuppeveld exposeerde beeldschone tuinobjecten, gebaseerd op de vergankelijkheid in de plantenwereld. Van Bob van de Heuvel uiteraard 'bloemige' kunst.

Naast de officiële KCA locaties op de Uiterweg, was er ook een locatie van Het Aalsmeers Illegaal Kunstgenootschap. Een expositie, niet onder de vlag van KCA, maar niettemin absoluut het bezoeken waard. Lekker sfeertje in de kas, kleurige schilderijen, hebbedingen en mooie oude boeken. Een dikke bundel van de Katholieke Illustraties met stripverhalen van Kuifje. Bijzonder om in te kijken. Aan de overkant van de alternatieve kunstlocatie trok de miniatuur ophaalbrug, die na inworp van een muntje automatisch open ging, de nodige bewonderaars.

Het Boomkwekerskerkhof was na alle overdaad aan creativiteit een plaats voor bezinning. Even een korte wandeling maken tussen de eeuwenoude bomen en de tijd nemen om die prachtige gedichten te lezen met 'dromen' als thema. Sommigen onbegrijpelijk, want wie kent de emoties van een ander, maar andere gedichten brachten een gevoel herkenning.

In het Flower Art Museum, dit weekend gratis toegankelijk, werd werk getoond van de Vereniging van Botanische Kunstenaars Nederland en speelden daarnaast insecten de hoofdrol. Blikvanger en een absolute publiekstrekker was de 'insectenjurk' van Marianne Thieme: "Alle kleine beestjes helpen" waarmee ze tijdens Prinsjesdag aandacht vroeg voor de consequenties van het verdwijnen van insecten. Een ludieke actie van Garby Aalsmeer Yvette Koehler, die de jurk naar Aalsmeer wist te halen. Ter illustraties schitterende sculpturen van spinnen en andere geleedpotigen.

Op weg naar Oosteinde mocht locatie Mendel niet overgeslagen worden. Prachtige creaties van keramiek en mozaïek van Atelier Steengoed, het werkcentrum voor mensen met niet aangeboren hersenletsel of een lichamelijke beperking. Werk ontstaan vanuit het talent en de mogelijkheden die deze mensen hebben.

Het Art Centre Aalsmeer herbergt vijftig ateliers, een enorme loods die door zijn industriële opzet een extra dimensie aan de locatie geeft. Allemaal kleine werkplekken met ieder hun eigen unieke uitstraling. Schilderkunst, houtsnijwerken, beeldhouwen, keramiek, sieraden, de decoratie van schedels onder de naam skull-art, het was allemaal te bewonderen op die locatie aan de Aalsmeerderweg. Maar ook ambachtelijke werk was er te vinden, zoals het restaureren van oude meubels, woonaccessoires van oude dekens en het naar wens decoreren van baby en kinderspullen.

In de Kunstkas, heel verrassend, diverse vormen van interactieve kunst. "In het kielzog van de toekomst". Zou Le Cheng gaf een demonstratie Chinees penseel schilderen en van Tobias Rothe kregen bezoekers de gelegenheid een tekening te maken met hun stem. Tekenen met zand was heel vluchtig, er ontstond een afbeelding en het volgende moment werd het weggeveegd. Het bleek vooral op de jeugd veel aantrekkingskracht uit te oefenen.

Op diverse locaties muzikale optredens; een heerlijk bandje in de tuin voor de oude boerderij van de Historische Tuin, in de kas zelf een miniconcert van twee heel jeugdige muzikanten met blokfluit en viool.

Zoals ieder jaar bleek een weekend weer te kort om alle locaties van de kunstroute te bezoeken. Zou het voor KCA een overweging zijn om in navolging van de Feestweek ook een Kunstweek te organiseren? Het zou alle kunstenaars recht doen.