• Kees Scholte met het houten beeld wat model stond voor de volwassen olifanten.

    Mandy van der Zwaard

Olifant van Kudelstaart heeft een kleintje

KUDELSTAART Bijna dertig jaar is de Olifant van Kudelstaart en nu heeft zij een kleintje. Trotse eigenaren Kees en Garry Scholte vertellen over moeder en kind die te bewonderen zijn op de hoek van de Mijnsherenweg met de Legmeerdijk, bij firma Scholte Orchideeën. Junior die sinds een paar weken bij de familie hoort heeft nog geen naam, wie weet later dit jaar.

Kees Scholte (1943) is geboren en getogen op de hoek bij het stoplicht. "Niet dat het er toen zo uitzag. Toen ik opgroeide was het allemaal polder, kilometers uit zicht hadden we. Naar de Kwakel liep een verhard pad en richting het centrum van Kudelstaart was een kleipad. Water haalden we uit de kraan op de vuurlijn. Ja dat was een andere tijd, zo begin jaren vijftig. Nu woon ik op een van de drukste kruispunten van Aalsmeer en Kudelstaart." Vrouw Garry vult aan: "In 1966 zijn wij getrouwd en ben ik hier komen wonen en als ik uit het raam keek, zag ik de hazen en fazanten in het veld, prachtig vond ik dat. Stukje bij beetje is alles veranderd en drukker geworden, maar we storen ons niet aan het verkeer. Deze hoek is immers ook de reden dat zoveel mensen onze olifanten kennen. Wie zegt er nou nooit: Bij de olifanten rechtsaf?"

CORSO De olifanten, het waren er twee tot vader verhuisde naar een evenemententerrein in Amsterdam, waren van origine onderdeel van een praalwagen voor het Bloemencorso in 1990, ontworpen door Koos Zuidgeest, opvolger van Frits Vogel. Een houten beeld diende als model en het uiteindelijke duo fungeerde op de praalwagen als boekensteunen. Ze waren versierd met wel tienduizend Dahlia's per olifant. Scholte won dat jaar alle eerste prijzen en hij zegt nog steeds dat het zijn mooiste Corsokar aller tijden was.

SCHIK IN Hij zegt: "Iedere buurtschap, het waren er twintig, mocht een ontwerp kiezen. Dit gebeurde eerst door middel van maquettes en later aan de hand van tekeningen. Rond eind april vond het kiezen plaats en dan na Moederdag begonnen we met bouwen. Ons buurtschap heette 'Schik in' en iedereen hielp mee; vrienden, buren, onze vier kinderen en hun partners. Elke dinsdag- en donderdagavond plus de zaterdagmiddagen waren we zoet. De laatste week moest met man en macht gewerkt worden. Bij deze kar, werkte we tot de laatste minuut, het jureren was al begonnen toen wij de laatste bloem erin staken."

BEKEND Als de Scholtes op vakantie zijn treffen ze regelmatig mensen aan die wel eens in Kudelstaart bij de olifanten zijn geweest, toch vindt Garry de kleine kinderen het leukst. "Helemaal nu met de kleine olifant erbij, dan zie je ouders met kleine kinderen voorbij fietsen en de reactie van die kinderen is zo leuk om te zien. Vaak komen ze dan even een foto maken. De kleine zag het levenslicht in de Kwakel en we zijn heel blij dat ze nu samen hier bij ons staan." Bij zeer hoge uitzondering en liever niet, werd moeder-olifant wel eens uitgeleend. Zo heeft zij een poosje het dak van discotheek 'De Bolle Olifant' in Nieuw-Vennep getooid en in Koudekerk was ze getuige bij Trekkertrek. Heel soms mag ze uit logeren naar de tennisvereniging, maar dat was allemaal voor zij de kleine had. "Dus waarschijnlijk is het wel afgelopen met het op stap gaan." aldus de eigenaren.

Mandy van der Zwaard