• Is het fort het waard om op het panorama te komen?

    Carin Post

Panorama Aalsmeer: zoektocht naar speciale plekken

AALSMEER Het nieuwe project van de Kunstploeg: Panorama Aalsmeer roept gelijk mooie gedachteassociaties op. Wie Panorama zegt, denkt Mesdag, het beroemde cilindervormige schilderij met rondom uitzicht op strand, zee, Scheveningen en Den Haag. Het woord panorama brengt ook herinneringen naar boven aan Schiphol in vroeger jaren: het panoramarestaurant waar je prachtig uitzicht had op start- en landingsbanen, toen het nog leuk was om naar vertrekkende en aankomende vliegtuigen te kijken. Daar denken de meeste Aalsmeerders nu wel anders over.

Maar wat is voor dorpsgenoten de ultieme plek in Aalsmeer? De plek waar ze goede herinneringen aan hebben of die vandaag de dag heel belangrijk voor ze is. Een interessante vraag en een goede reden om her en der eens het oor te luisteren te leggen. ‘De Westeinderplas’ is de eerste reactie, of: ‘de watertoren’, maar die bedoelen we niet, die zijn bij iedereen favoriet. Even doorvragend komen er leuke dingen naar boven. “De Bergen” zegt een jeugdige kapster, “Het was een stukje grond bij het Middelpunt in Oosteinde en we noemden het zo omdat er van de fijne heuveltjes waren. Daar heb ik zoveel tijd doorgebracht, dat was onze hangplek”. Een andere jonge meid noemt het Baanvak: “daar was zo’n leuk speeltuintje, waar ik altijd naar toe ging met vriendjes en vriendinnetjes.

Speelplekken blijken belangrijk in de jeugdbeleving, want een 70 plusser, geboren aan de Herenweg in Kudelstaart herinnert zich maar al te goed het ‘landje van Mol’ waar ze altijd speelde. Een veldje, gelegen naast het huis van een van de eerste vliegeniers: 2e piloot J.J.Mol die samen met collega’s de Uiver veilig de oceaan over vloog. Een actie die zeer tot de verbeelding sprak. Datzelfde gold voor het fort. “Dat was zo’n geheimzinnige plek waar we eigenlijk niet mochten komen. Alleen in de winter konden we er omheen schaatsen.”

Zelf hebben de leden van de Kunstploeg ook specifieke plekken waar hun hart naar uit gaat. Karin Borgman herinnert zich de Kastanjelaan, waar ze altijd doorheen fietste van school naar huis en hoe prachtig het licht op zonnige dagen door de bomen viel. “Kind je hebt sproeten” zei haar moeder als ze thuis kwam en het voelde alsof die zonnespetters zo op haar gezicht waren gestrooid. Jan Daalmans favoriete plek is een verborgen poeltje op de Westeinderplas, een prachtige paaiplek voor karpers. Je moet weten waar het is, anders vind je het niet.

Naar dat soort plekken is de Kunstploeg op zoek. Verborgen, betekenisvolle plekken, hedendaags of met wat nostalgie. Daarom een oproep aan inwoners in en rond Aalsmeer: doe mee met Panorama Aalsmeer en geef vorm aan je persoonlijke favoriete plek in Aalsmeer. En dat mag van alles zijn. Van een speelveldje uit je kindertijd tot het graf van je oma. En alles ertussenin. De manier waarop je dat doet is ook vrij naar keuze, een borduurwerkje, een schilderstuk, een tekening of simpelweg een foto. Als het maar op een A4tje past. Aanmelden: dekunstploeg@xs4all.nl.

Truus Oudendijk