• Eigen foto

Aalsmeerse raad eensgezind: eind aan huwelijk met Amstelveen

AALSMEER De politieke partijen in de Aalsmeerse gemeenteraad trekken eensgezind ten strijde in het dossier over de ambtelijke samenwerking met Amstelveen. Dat bleek toen gisteren tijdens een speciaal belegde extra raadsvergadering een motie over het uiterlijk op 1 januari 2022 beëindigen van deze samenwerking unaniem werd aangenomen.

Het leeft in Aalsmeer, de ambtelijke samenwerking met Amstelveen. Niet alleen in de politieke arena, maar ook onder de mensen, zo wist CDA-fractievoorzitter Dirk van Willigen gisteren te melden in zijn inleiding op de motie. Volgens Van Willigen is Aalsmeer klaar voor 'nieuw elan', vrij naar het rapport van Sjoerd Vellenga. "Voortmodderen is niet langer een optie. Aalsmeer is en blijft een zelfstandige gemeente, een bestuurlijke fusie is niet aan de orde."

MAGIE Dat vond ook VVD'er Dirk van der Zwaag. "Als je het gevoel hebt dat de magie uit een huwelijk is, moet je je gezond verstand gebruiken en zakelijke afspraken gaan maken over de dingen waarin je wel een goed team bent", was de mening van de liberale fractievoorzitter. "En voor de niet lopende dingen moet je op zoek gaan naar andere creatieve en verfrissende oplossingen en partners."

Dick Kuin (Absoluut Aalsmeer) trok het boetekleed aan door te erkennen dat hij in het verleden aan de wieg stond van de samenwerking. Maar ook hij liep vervolgens mee met de wens van de rest van de raad om de band met Amstelveen te doorbreken. 

FUNDAMENTEEL MOMENT Wethouder Robert van Rijn zag de historische waarde van de bijeenkomst in. "We hebben het over een fundamenteel moment." Ook het college is volgens Van Rijn blij met de uitkomst van het rapport van Vellenga. "Dit college houdt ook niet van voortmodderen. Aalsmeer staat al eeuwen letterlijk met z'n poten in de klei en dus modderen wij ook niet voort en blijven we het liefst ook als het gaat om onze financiën met beide benen op de grond staan."

Van Rijn waarschuwde de raad daarna nog wel voor de eventuele (financiële) consequenties die aan het beëindigen van de zogenaamde Centrumregeling vastzitten. De wethouder zegde toe de raad te informeren als meer duidelijkheid is over de kosten die de breuk met zich mee gaan brengen. 

UNANIEM De waarschuwing was echter geenszins reden om terug te krabbelen. De raad besloot namelijk unaniem de motie aan te nemen, met als doel de samenwerking met Amstelveen uiterlijk 1 januari 2022 stop te hebben gezet. Met recht een historisch moment. 

Alex Stolwijk