• Gemeente Aalsmeer

Raad trapt politieke seizoen af met twee werkbezoeken

AALSMEER De Aalsmeerse gemeenteraad heeft deze week een bezoek gebracht aan het datacenter van NLDC aan de Lakerbrkerstraat en de Historische Tuin. De bezoeken gelden als het startschot van het nieuwe politieke seizoen.

Anderhalf jaar geleden besloot de raad geld te investeren in het aanpassen van de installaties van zwembad de Waterlelie voor de aansluiting op het warmtenet Hornmeer. Afgelopen vrijdag bezochten de raadsleden het datacenter van NLDC aan de Lakenblekerstraat, het beginpunt van het warmtenet. Het werkbezoek markeert de start van het politieke seizoen en is een goede gelegenheid voor de raadsleden om elkaar te ontmoeten voordat de vergaderingen weer beginnen.

TOELICHTING Tijdens de ontvangst in het datacenter gaven NLDC locatiemanager Jeroen Vollmuller en ESA-directeur Marten van Maastrigt een toelichting op het naar eigen zeggen unieke energie-uitwisselingsproject. Een deel van de restwarmte van de computerservers in het datacenter wordt via een warmwaterleiding geleverd aan de nabijgelegen school de Triade, het zwembad de Waterlelie en potplantenexporteur Vertiplant. Deze afnemers gebruiken de warmte voor verwarming van hun gebouwen. Het inmiddels afgekoelde water wordt vervolgens weer teruggepompt naar het datacenter en daar gebruikt voor de koelinstallaties. Zo wordt er flink wat energie bespaard.

Aansluitend was er voor de raadsleden een rondleiding bij de Historische Tuin aan het Praamplein. Na de ontvangst in Het Tuinhuis vertelden twee enthousiaste bestuursleden met passie over de geschiedenis van de Aalsmeerse gewassen en kwekerijen met als afsluiting een vertoning van de nieuwe film over de Historische Tuin in het veilinggebouw. Ondanks dat voor velen de Historische Tuin een bekend fenomeen is, waren de reacties eensgezind dat het bezoek absoluut een toegevoegde waarde heeft voor de kennis over de geschiedenis van Aalsmeer.