• De laatste twee jaar werd Bandjesavond op het Raadhuisplein gehouden.

    Archief

Populaire traditie Bandjesavond keert terug in Aalsmeer

AALSMEER Een meer dan 30 jaar oude Aalsmeerse traditie keert - met een klein voorbehoud - terug: Bandjesavond. De vergunning is inmiddels aangevraagd en als de gemeente die verleent, gaat het zaterdag 8 juni ouderwets los in het centrum van het dorp.

Bandjesavond, wie is er niet geweest? Het centrum van Aalsmeer stond 35 jaar lang bol van de live muziek op de laatste zaterdag van juni, in de beginjaren zelfs meerdere zaterdag achter elkaar. Het evenement was een van de populairste tradities van Aalsmeer, maar strengere veiligheidseisen vanuit de gemeente deden Bandjesavond uiteindelijk de das om. 

VERANTWOORD "De gemeente ging dusdanig strenge eisen stellen dat het voor ons, de deelnemende horecabedrijven, niet meer verantwoord was", legt Jan van Schuppen uit. Van Schuppen is als eigenaar van Café Joppe al jaren betrokken bij het evenement, en zag van dichtbij dat het niet langer ging. "We moesten verkeersregelaars neerzetten, wegen afsluiten, verkeersplannen maken. De gemeente probeerde zich - op zich terecht - in te dekken voor als er iets fout zou gaan."

Omdat er in de organisatie uiteindelijk nog maar vier horecabedrijven overbleven, was het financieel niet verantwoord meer het feest te organiseren. In 2015 vond Bandjesavond voor het laatst op de traditionele wijze - met meerdere podia in het centrum - plaats, waarna nog tweemaal het Raadhuisplein werd gebruikt. Maar ook daar kwam een eind aan. 

JUBILEUM Toch kriebelde het bij Van Schuppen en zijn collega's. De ondernemers gingen in gesprek met de burgemeester, die aangaf Bandjesavond graag terug te willen zien. Voor 2018 was het te kort dag, maar komend jaar gaat het dus naar alle waarschijnlijkheid wel gewoon lukken. Inmiddels bestaat de organisatie weer uit zeven partijen: Joppe, de Praam, de Oude Veiling, het Wapen van Aalsmeer, de Jonge Heertjes, N201 en de Feestweek. Die laatste haakt aan vanwege het 25-jarig jubileum.

Genoeg partijen om de zware financiële lasten te verdelen. Want ondanks het feit dat de gemeente het evenement graag terugziet, hoeft de organisatie niet te rekenen op hulp in de vorm van bijvoorbeeld een versoepeling van de regels. "De gemeente werkt zeker niet tegen, en de burgemeester wil dat het feest doorgaat, maar alle maatregelen blijven wel gewoon van kracht", aldus Van Schuppen, die desondanks vertrouwen heeft in een goede afloop. "De vergunning is aangevraagd, de gemeente gaat er nu naar kijken. Het is al even bekend, dus wij gaan er van uit dat het gaat lukken."

IN DE WEG Blijft over die datum: de 8ste is tenslotte niet de laatste zaterdag van juni. Een ander lokaal muziekevenement (Plaspop) heeft die zaterdag echter geadopteerd. "Dat was wel jammer ja, maar we wilden Plaspop niet in de weg zitten. Het heeft natuurlijk geen zin om twee van zulke evenementen op een dag te houden."

En zo is het natuurlijk ook. Wellicht ontstaat dit jaar een nieuwe muziektraditie in Aalsmeer: live muziek op de eerste én de laatste zaterdag van juni. 

Alex Stolwijk