• Rechts: Jacob Maarse met zijn bokkenkoets.

    Mandy van der Zwaard
  • Jacob Maarse. Bron 'Het begon met de kloek.'

    Mandy van der Zwaard

Postuum Aalsmeers Portret (P.A.P.) deel 9: Jacob Maarse

AALSMEER Deze week een portret van de grondlegger van het personenvervoer. De naam Maarse is veelvoorkomend in het dorp, maar als je zegt: Maarse en Kroon, dan weet iedereen welke Maarse bedoeld wordt.

Mandy van der Zwaard

Jacob Maarse, geboren 12-9-1899 op de Lange Zijdweg 188, te Aalsmeer. Zijn ouders waren Willem Maarse 'De Grent' (grent is vee- of kippenvoer) en Marijtje Vetman. Jacob –meest Jacques genoemd- had vier broers en één zus. Zij overleed op jonge leeftijd en oudste broer Rinus had een verstandelijke beperking. De Grent was een hardwerkende man die er niet voor schroomde meerdere bedrijven op te zetten. Hij opende in de Zijdstraat een graan- en foeragehandel, als ook een kruidenierswinkel én hij hield er boerenland op na. Het is duidelijk waar de ondernemingsdrift bij Jacob vandaan kwam.

BOKKEWAGEN Als men aan kleine Jacob vroeg wat hij wilde worden, was steevast zijn antwoord: 'Koetsier.' Hij was geen briljante leerling, sterker nog, hij vond school maar helemaal niets. Veel liever was hij de koetsier van zijn bokkenwagen en bracht hij zijn schoolvriendjes met dit vervoermiddel naar huis. Door de grillige natuur van de Bok had het nog niet de service waar hij later zo bekend om werd. Dit is vast het begin geweest van zijn verlangen om personen te gaan vervoeren. In zijn jonge jaren viel er weinig te koetsieren want hij moest zijn vader helpen in de comestibleszaak (Fijne eetwaren, een soort delicatessenwinkel). Echter zijn aandachtsspanne was heel kort, als er een motorfiets voorbij kwam droomde hij weg. Nee, zijn zakelijke talenten lagen duidelijk niet daar. De motorfiets is echter een ander verhaal, dat was zijn passie. Hij raakte er niet over uitgepraat. Als er een kamer verhuurd werd in hun huis aan een hoge heer met een motorfiets, wilde jonge Jacob nog wel eens ongeoorloofd gebruik maken van de machine. Hij zorgde er wel nauwgezet voor hem weer zo terug te zetten in de schuur. Het was een kwestie van tijd en sparen voor hij zijn eigen machine zou kopen. In 1918, hij was toen 19, was het zover, Jacob kocht voor een vermogen ( 42 briefjes van 25 gulden) een BSA. Naast de motorfiets waren voetballen en zeilen ook grote hobby's. In 1919 was hij een van de oprichters van de Voetbal Vereniging Aalsmeer. Die in 2014 met andere clubs fuseerde en verder ging als FC Aalsmeer.

ZIJN GEZIN In 1932 trad hij in het huwelijk met Maria Arentje (Miep) Mosselman. De jong gehuwden vestigden zich in Leimuiden en hun woning kreeg de naam GMC, naar Jacobs eerste bus. In die jaren raakte Jacob dik bevriend met de dorpsdokter Dirk Stapensea, die net als hij gek was op auto's. En dat zij geen kerkgangers waren blijkt uit de volgende passage: Als Maarse & Kroon een nieuwe bus gekocht had gingen de vrienden op zondagmorgen, als ieder ander in de kerk zat, hem uitproberen. De sport was dan om hem ongeschonden over de smalle brug over de Ringvaart en de haakse bocht naar de Ringdijk te laten nemen. Dat lukte niet altijd maar de schade werd met de mantel der liefde bedekt. Jacob werd vader van drie dochters en een zoon. Hij stond bekend als warm en sociaal voelend mens, ook voor zijn medewerkers. Boekhouder van het eerste uur Jo van der Meer, kreeg een aangepaste functie toen het bedrijf te groot werd voor hem alleen. Ook werd de Jacob Maarse Willemszoon Stichting opgericht. Als een familielid van een medewerker speciale voorzieningen nodig had kon je een beroep doen op dit fonds. En na een landelijke oproep in het vakblad gaf Maarse spontaan gehoor aan de oproep om visueel gehandicapten onbeperkt en gratis vervoer te verlenen.

AFSCHEID Rond 1970 kocht Jacob het huis 'Met de Walviskaken' op de Uiterweg 183. Jacobs dochter Miep is een begaafd kunstenares en heeft in opdracht van de oud-aandeelhouders (het bedrijf is in 1971 over gegaan naar de NS) een bronzen borstbeeld van haar vader gemaakt voor in het kantoor. Zelf kregen hij en zijn vrouw een beeld gemaakt naar de foto met de bokkenwagen. Zoals het allemaal begon. Op 1 november 1973 overleed Jacob Maarse aan de ziekte Parkinson.