• Scene uit de show.

    De Vrijbuiterts
  • Privé collectie Tiny Joren.

    De Vrijbuiters

Postuum Aalsmeers Product: De Vrolijke Vrijbuiters

AALSMEER De jongens van 'De Vrolijke Vrijbuiters' waren veertien en vijftien jaar toen ze begonnen. Voorjaar 1943, midden in de oorlog. Het leven was saai. Vaak was er geen school en andere bezigheden waren er niet veel meer.

Mandy van der Zwaard

Met veel improvisatie en weinig budget zochten ze instrumenten bij elkaar. Een mondorgel ter waarde van fl. 1,25 en een oom van Klaas had nog een tamelijk nieuwe accordeon. Er doken ook twee ukeleles op, weliswaar bespannen met papiertouw, maar er kwam geluid uit. In de schuur bij Wim Hansen achter werd stevig geoefend.

DE EERSTE VRIJBUITERS De eerste optredens voor familie en vrienden bleken een groot succes. Ze gingen op zoek naar betere instrumenten en storten zich vol toewijding op het repeteren. Hun grote voorbeeld was het dansorkest 'The Ramblers'.

In oktober 1943 was het eerste 'officiële' optreden tijdens een uitvoering van Accordeonvereniging Aalsmeer in De Drie Kolommen.

Op de foto ziet u de Vrijbuiters van het eerste uur. Van links naar rechts: Wim Hansen, Klaas Tas, (achterste rij) Guus Keessen, Joop Buis, Albert Hofman Sjaak (Jaques) de Ridder, Jan Joren.

Later werd de formatie menigmaal aangepast. Jaap Vreeken en Gerrit-Jan Joren en nog een aantal anderen hebben langer of korter een rol gespeeld.

BEVRIJDINGSFEESTEN Na de oorlog werden De Vrolijke Vrijbuiters een veel gevraagde band. Ze gaven het publiek waar het op dat moment het meest behoefte aan had. Aanstekelijke dansmuziek met enthousiasme gebracht. In het begin was hun repertoire nog summier, maar snel werd dat uitgebreid met show en cabaret. Ze werden een amusementsorkest met een hoog show gehalte.

In de loop van de jaren zijn er vele aanvullingen geweest. De plaatselijk bekende conferencier Martin Verbeek en 'Calypso Johnny' (Frans de Bies) zorgden voor kleurrijke en muzikale aanvullingen. Net als Kees van der Aar met zijn creatie als 'Kees Knerp uit Lutjewinkel' en zangeressen Janny Spaargaren, Janny Wessels en Nellie Beuk. Hans Piké ontfermde zich over de band als manusje van alles. Ieder had een bijdrage in het succes.

OPTREDENS TOT IN CARRÉ De Vrolijke Vrijbuiters traden ook vaak op buiten de grenzen van het Aalsmeerse dorp. Van Alphen aan den Rijn tot in Gouda. Maar ook in het Amsterdams Citytheater en theater Carré. In de laatste stond het orkest menigmaal op de planken met bekende artiesten zoals The Blue Diamonds, Tom Manders en Eddy Christiani. Hun radio debuut was bij de VARA in 'Amateurs zetten hun beste beentje voor'.

ZUSSEN Tiny Joren, zus van Jan Joren vertelt dat ze altijd wel met één oor gespitst op bed lag tot haar broer weer veilig thuis was. Hij had een oogziekte en ging steeds slechter zien, maar het spelen hoefde hij daarvoor in eerste instantie nog niet te laten.

Annie Tas, zus van Klaas Tas, vertelt dat hij thuis altijd al een gangmaker was. Zij kan zich nog herinneren dat zij op een middag thuis kwam met vader en moeder. Klaas zal een jaar of 11 geweest zijn en in de schuur had hij van emmers, wasbussen en deksels aan een lijn een drumstel gemaakt, waarop hij een hele show ten gehore bracht.

Niet veel later bij de Fanfare leerde hij trompet spelen op een door de vereniging beschikbaar gesteld instrument. Toen hij de accordeon kreeg is hij nog een korte tijd op les geweest. Maar net als meer mannen in het orkest beschikte Klaas over de gave alles op gehoor na te kunnen spelen en was lessen snel niet meer nodig.

EIND VAN DE BAND Velen zullen de Vrolijke Vrijbuiters herinneren als een vrolijke band. In het boek Muzikaalsmeer staat de geschiedenis van de heren uitgebreid omschreven met de persoonlijke toevoegingen van Jaap Vreeken. In 1983 moesten de Vrijbuiters door gezondheidsproblemen de formatie opheffen, althans de oude samenstelling. Ab Hofman en Jaap Vreeken hebben nog regelmatig opgetreden in een kleinere bezetting, vaak met Martin Verbeek.