• AATJAN RENDERS
  • AATJAN RENDERS
  • AATJAN RENDERS

Power Flower Girls op het Praamplein

AALSMEER De stoere Afrikaanse vrouwenrapgroep de Power Flower Girls bezocht dinsdagmiddag 13 februari, de dag voor Valentijnsdag, het Praamplein.

De ludieke actie maakt onderdeel uit van de nieuwe campagne van Hivos 'Small Change Big Deal' die aandacht vraagt voor de tienduizenden vrouwen

die werkzaam zijn in de Oost-Afrikaanse bloemenindustrie en daar geen leefbaar loon voor krijgen.

ACHTERGROND Het merendeel van de rozen dat in Nederland verkocht wordt, komt uit Kenia en Ethiopië. Tienduizenden vrouwen die werken in de Oost-Afrikaanse bloemenindustrie krijgen geen leefbaar loon, waardoor ze niet kunnen voorzien in hun primaire levensbehoeften. Dat maakt dat er momenteel geen eerlijke prijs voor rozen wordt betaald. Hivos liet berekenen welk bedrag gemiddeld nodig is per bosje van tien rozen in de supermarkt om de Afrikaanse bloemenpluksters een leefbaar loon te kunnen betalen: 13 cent.

SMALL CHANGE BIG DEAL Power Flower Girls is een Afrikaanse vrouwenrapgroep die door muziek strijdt voor een leefbaar loon voor deze Afrikaanse bloemenpluksters.

In het kader van de campagne 'Small Change Big Deal' brengen zij rondom Valentijnsdag hun videoclip 'Small Change Big Deal' uit, waarin ze verhaal

halen bij de rozenteler, de veiling, de supermarkt en de consument.

„Als we die 13 cent verdelen over alle betrokken schakels in de keten van kwekers, handelaren, supermarkten en consumenten is dat maar een paar cent per schakel. Zo kan een kleine verandering een groot verschil maken", aldus Caroline Wildeman van Hivos. De meeste mensen weten nog altijd niet dat het bosje rozen dat ze in de supermarkt kopen meestal geen eerlijke prijs heeft.