• Tjalk Nooit Volmaakt klaar voor vertrek naar Zeil Fort Kudelstaart.

    Mandy van der Zwaard

Primeur met Pasen: Nooit Volmaakt in Forthaven

KUDELSTAART De jachthaven van Fort Kudelstaart heeft er vanaf Pasen een attractie bij. Rob Ligtenberg wordt een van de vaste ligplaatshouders, en met zijn tjalk Nooit Volmaakt biedt hij de mogelijkheid om vanaf het water het Fort en de omgeving te bekijken.

Dat creëert twee primeurs in het Paasweekend van 21 en 22 april; het eerste activiteitenprogramma van Zeilfort Kudelstaart en de mogelijkheid tot varen met de tjalk. Het schip heeft een indrukwekkende geschiedenis en is een lust voor het oog. Hoe een spontane actie kan leiden tot een unieke samenwerking tussen Zeilfort Kudelstaart, Fort Aalsmeer, de tjalkeigenaar en het nog voor velen onbekende CRASH museum.

UNIEK AANZICHT Het schip uit 1910 heeft diverse functies gehad, van zeilend vrachtschip in Friesland tot woonark in Amsterdam en dagtochtenschip. "Door dit soort historische schepen te gebruiken, blijven ze behouden", zegt Ligtenberg, "Het is sinds 1975 in de familie en mijn droom is om ooit een drijvend vakantiepark van tjalken te hebben."

Aan de koffie bij Geoff's, voorheen de Walrus, vertelt zeilschipper Ligtenberg dat hij wil laten zien hoeveel moois de Westeinderplassen, het Zeilfort en Fort Aalsmeer met het Crash-museum te bieden hebben. "Ik zeilde op een zomeravond spontaan bij het Fort naar binnen en iedereen aan boord was onder de indruk van deze prachtige plek. De aanblik vanaf het water is uniek." Op eerste paasdag ligt de Nooit Volmaakt in de Fortgracht. "We laten dan het gedeelte van de Fortgracht zien, dat vanaf de weg niet zichtbaar is. En we varen de Westeinderplassen op, om te laten zien hoe goed het Fort verscholen ligt."

ONDERGEWAARDEERD De steiger bij Geoff's, spreek uit als 'sjoffs', is een belangrijk onderdeel van het Paasprogramma. Eigenaar Geoff Premseler zegt: "Wij zitten naast de ingang naar Fort Aalsmeer en Westeinder Rondvaart heeft deze dagen een pendeldienst tussen beide forten. Bij ons is de op- en overstapsteiger en de mogelijkheid tot paasbrunch-buffet."

Alle betrokken vinden dat Fort Aalsmeer met het Crash-museum te kort gedaan wordt. "We zijn er gaan kijken en waren diep en diep geraakt door de gigantische geschiedenis die daar verteld wordt", zegt Stegenga. Ligtenberg vult aan: "De verhalen over de bommenwerpers en over de verzetsdaden in Haarlemmermeer zijn zo ongelooflijk indrukwekkend."

MET ELKAAR Martijn de Liefde van het Zeilfort zegt: "Door de handen in elkaar te slaan bieden we tijdens de Paasdagen een mooi en gevarieerd programma. Het hele programma is te zien op de site zeilfort.nl want er doen nog veel meer partijen mee. Denk aan de zeilschool, rondleidingen, tentoonstellingen en er zijn gratis Outward Bound-workshops. En op zondag de kosteloze vaartochten met de Nooit Volmaakt. We kijken er naar uit om de bezoekers te kunnen laten zien hoe de plannen zich ontwikkelen, en het doet ons een groot plezier het Zeilfort vanaf het water te kunnen openstellen."

Het Zeilfort is 21 en 22 april geopend voor bezoekers vanaf 11.00.

Mandy van der Zwaard