• Seet van Hout

    Bewerkt door Mandy van der Zwaard
  • Werk van Reinoud van Vught

    Peter Cox

Puur Aalsmeers Product (20): Flower Art Museum

AALSMEER Aalsmeer heeft veel unieke kenmerken, dat is algemeen bekend. Daarom komt er elke week in de PAP serie één uniek stukje Aalsmeer voorbij; als promotie, als product of als pand. Het nieuwe en énige Flower Art Museum heeft alle drie.

Mandy van der Zwaard

Onder de beeldentuin tegenover de watertoren bevindt zich een pand. Een 1000m2 groot gebouw. Voormalige Galerie Sous-Terre heeft het initiatief genomen om Aalsmeer een primeur te bezorgen. Het Flower Art Museum, dat vanaf 1 juli zijn deuren opent, is voor zover bekend, het allereerste museum waar alles alleen maar draait om de rol van bloemen en planten in de kunst. Aalsmeer is de bakermat van de Nederlandse sierteelt, en naast de grootste bloemenveiling ter wereld kon een museum met dit thema niet langer ontbreken. Het idee hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het zover; een puur Aalsmeers museum waar de kunst verweven is met de geschiedenis van Aalsmeer en vele plaatselijke, nationale én internationale kunstenaars hun kunstwerken kunnen gaan tentoonstellen.

KUNSTENAARS MET ALLURE Het museum heeft elk kwartaal nieuwe tentoonstellingen. De duotentoonstelling die van juli tot en met september de spits afbijt is van twee kunstenaars met allure, te weten; Reinoud van Vught en Seet van Hout. Deze grote namen uit de kunstwereld hebben ieder hun eigen stijl en werkwijze met als raakvlak de gedeelde inspiratie uit bloemen en de natuur. Hun werk verschilt in uitvoering – zowel in materialen als in formaat- maar samen vormen ze een verrassende eenheid. Een aanvulling op deze indrukwekkende werken komt van onder andere: Mary Kuiper, Jacqueline van Kester, Theo Leijdekkers, Flos Pol en Corry Zwart in de expositie: De tuin als inspiratiebron waarin de kunstenaars laten zien hoe 'de tuin' hen fascineert en inspireert.

HISTORIE Het gebouw zelf is de voormalige reinwaterkelder die ooit hoorde bij de tegenover liggende watertoren. In het boek 'Op eenzame hoogte' van Pieter van der Meer en Constantijn Hoffscholte staat hierover het volgende geschreven: 'Het economische en sociale leven in Aalsmeer neemt in de jaren na de Tweede Wereldoorlog een grote vlucht. De beide bloemenveilingen draaien omzetten die enkele jaren eerder nog nauwelijks voor mogelijk werden gehouden. Ook worden er tot aan 1965 maar liefst tien scholen gebouwd (..) Rond 1960 is het inwoneraantal gestegen naar bijna vijftienduizend, meer dan een verdubbeling ten opzichte van de jaren 20.(..) Eind jaren vijftig maakt het Provinciaal Waterleidingbedrijf daarom gewag van plannen om een reinwaterkelder te bouwen. De opslagcapaciteit van dit gebouw moet voldoen aan de groeiende vraag naar drinkwater. (..) Eind jaren zestig, begin jaren 70 werd de voorziening aangelegd.'

BEELDENTUIN Bovenop het dak van het museum – op straatniveau- komt nu een beeldentuin van eveneens 1000m2, die, net als binnen, ingericht wordt met 'bloemenkunst'. Hier en daar komen zitmogelijkheden zodat rustig de tijd genomen kan worden om de kunst te aanschouwen en om ten volle te genieten van het uitzicht over de Westeinderplassen en de watertoren.

INSPIRATIE Het museum wordt een bron waar inspiratie opgedaan kan worden, maar ook een plek waar creativiteit de kans krijgt om te stromen. Op de agenda staan vele activiteiten die aansluiten bij het thema; bloemen en planten in de kunst. Denk aan workshops, lezingen of intieme concerten. Een aparte ruimte -het bloeilokaal genaamd- is daar bij uitstek geschikt voor; deze ruimte kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden door scholen, waar een educatief programma voor wordt ontwikkeld. Naast een koffiecorner is er een winkel waar ook werken van kunstenaars uit de tentoonstellingen gekocht kunnen worden.

TROPISME LAB Een deel van het museum is een vaste plek voor Tropisme. De Amsterdamse kunstbeweging maakt kunst die speelt met de perceptie. In het baanbrekende project Fotosynthese worden planten gefotografeerd met ongewone, vaak wetenschappelijke, technieken. Tropisme zal regelmatig nieuw werk tentoonstellen. De relatie met Aalsmeer krijgt aandacht in een tentoonstelling met werk van onder andere Afke Borgman, Karin Borgman en Monic Persoon.

PLANNEN EN AMBITIES Het grootste verschil tussen de galerie en het museum zal de verkoop zijn. Bij het museum staat meer de ervaring en de beleving centraal. De meeste werken zijn wel te koop; maar de prijskaartjes zullen niet meer in het oog springen. Het museum heeft de ambitie om op termijn een eigen verzameling aan te leggen. Erg verheugend was het nieuws dat het museum een ANWB- Gastvrijpunt wordt, wat inhoudt dat de locatie opgenomen gaat worden in de fietsroutes. Ook komt er een combiticket met de Historische Tuin en de Westeinder Rondvaart en wordt samengewerkt met Waning Tweewielers (Zijdstraat) voor fietsverhuur. Op 15 en 16 september is het Flower Art Museum ook onderdeel van de Aalsmeerse Kunstroute.